Belçika'da ilk kadın başbakan

Belçika’da liberal olarak bilinen Maliye Bakanı Sophie Wilmes’in ülkenin ilk kadın başbakanı olması bekleniyor.

DÜNYA 27.10.2019, 14:22 29.10.2019, 17:38
Belçika'da ilk kadın başbakan

Wilmes'in başbakan olması kararı, kilit bakanlar tarafından alındı ​​ve dün akşam açıklandı. 44 yaşındaki Wilmes, şu anki geçici hükûmette Maliye Bakanı olarak görev yapıyor.

Charles Michel Cuma günü yaptığı açıklamada, 1 Aralık'ta üstleneceği Avrupa Konseyi Başkanlığı görevine hazırlanmak için "en geç Kasım ayının başında" başbakanlık görevinden ayrılacağını açıklamıştı.

Sophie Wilmes, Frankofon liberal partisi Reformist Hareket (Mouvement Réformateur-MR) üyesi olan Charles Michel’in yerini alacak. Michel de kişisel Twitter hesabından bir mesaj paylaştı ve Sophie Wilmes'i tebrik ederek gelecekteki görevinde başarılar diledi.

Belçika'da 26 Mayıs'taki genel seçimlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen henüz hükûmet kurulamadı. Sophie Wilmes, partiler koalisyon için uzlaşıncaya kadar geçici hükûmete başbakanlık edecek.

Wilmes, "Şimdiki işlerde istikrar ve sürekliliği sağlamak için elimden geleni yapacağım" dedi. Fakat, geçici hükûmet, Yeni Flaman İttifakı'nın (N-VA) Aralık 2018'deki göç dalgasının ardından koalisyondan ayrılmasından sonra Belçika Temsilciler Meclisinin 150 koltuğundan sadece 38'ini elinde tutuyor. Mayıs ayındaki seçimden sonra hükûmet daha da zayıflamış durumda.
 
Dil bölünmesinin her iki tarafındaki en büyük partiler olan N-VA ve Frankofon sosyalistleri, yeni bir hükûmet kurmak için çalışmalarına devam ediyor. 

N-VA, 2010'daki genel seçimlerden birinci parti çıkmasına karşın koalisyon görüşmelerinden uzak durduğu için Belçika ağır bir siyasi krizle yüzleşmek zorunda kalmış ve ülke 541 gün boyunca hükûmetsiz kalmıştı.

Yorumlar (0)