Belarus ve Rusya, gaz ve petrolle birleşiyor mu?

Rusya lideri Putin ve Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, 5.5 saatlik bir gaz ve petrol toplantısında bulundu.

DÜNYA 08.12.2019, 11:24 08.12.2019, 11:41
Belarus ve Rusya, gaz ve petrolle birleşiyor mu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'nın Soçi kentinde gaz ve petrol ticareti konusunu tartışmak için buluştu. İki lider, Belarus'un Rusya'dan aldığı gaz ve petrolde indirim talep etmesi üzerine yeni bir anlaşma yapacak.

"Biz ucuz gaz ve petrol istemiyoruz"


Rusya lideri Putin ve Belarus lideri Lukaşenko

İki liderin heyetler arası görüşmeden önce basına yaptığı açıklamada Belarus lideri Lukaşenko, Rusya'dan alınan kaynaklarla ilgili “Biz söylendiği gibi ucuz gaz ve petrol istemiyoruz. Asıl mesele eşit şartlarda gaz ve petrol tedarik edebilmekte. Biz sadece anlaşmanın gidişatını analiz etmeye geldik. Aramızdaki anlaşmayı geliştirmek için uzun süre önce anlaşmaya vardık. İnsanlarımız ve iş dünyamız eşit şartlara sahip olmalılar. Sadece eşit koşullar, hepsi bu” ifadeleriyle indirimden ziyade "eşit koşullar" istediğini vurguladı.

20 Aralık'ta yeniden buluşacaklar

Heyetlerin de katıldığı ve 5.5 saat süren toplantıda iki ülkenin pazarlıkta büyük yol katettiği iddia edildi. İki lider, 20 Aralık'ta Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bir daha buluşacak. Gaz ve petrol anlaşmasıyla ilgili son kararın burada verileceği iddia ediliyor.

Minsk'te protesto vardı

Aynı sırada Lukaşenko'nun ülkesi Belarus'un başkenti Minsk'te, devlet başkanına yönelik büyük bir protesto vardı. Bin civarı Belaruslu, Devlet Başkanı Lukaşenko'nun Rusya'yla kurmaya çalıştığı yakın bağları protesto etmek için sokağa çıktı. Eylemcilerin hedefinde iki ülke arasında imzazlanan "birlik" anlaşması vardı. "Bu bir bütünleşme değil, bu bir işgal" ve "Başkan ülkeyi satıyor" ifadeleriyle Lukaşenko'yu eleştiren eylemciler, ellerinde Avrupa Birliği (AB) bayraklarıyla görüldü. AB, genç Belaruslular için Rusya'dan ve Sovyetler Birliği tarihinden bir kopuşu simgeliyor.

"Birlik anlaşması" Belarusluları endişelendiriyor

Belarus ve Rusya, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra sembolik bir "birlik anlaşması" imzalamıştı. Anlaşmaya göre iki ülke askeri ve ekonomik alanlarda yakın bir işbirliği içinde bulunuyor. Ancak Belarus muhalefetinin önde gelen isimlerinden Vladimir Neklyayev'e göre bu anlaşma sayesinde Devlet Başkanı Lukaşenko, iki ülkenin resmen birbirine bağlanması ve Belarus'un Rusya kontrolüne girmesini sağlamaya çalışıyor. Neklyayev, "Belarus halkının izni olmadan kimse ülkemize dokunamaz" ifadelerini kullandı.

Başkan Lukaşenko, bu iddiayı sıkça reddediyor. Lukaşenko, geçtiğimiz ay Rusya'nın birlik anlaşmasına "gizlice yeni koşullar eklemeye çalıştığını" iddia etmişti ve "Ben iktidardayken böyle bir şey yaşanamaz" ifadeleriyle tavrını ortaya koymuştu.

Belarus'un yarısı birlik istemiyor

Minsk Bilimler Akademisi'nin sonuçlarını bu hafta yayınladığı bir araştırmasına göre Belarus halkının neredeyse yarısı, Rusya'dan tam anlamıyla bağımsız olmak istiyor. Araştırmaya katılanların %36'sı Rusya'yla paylaşılan siyasi kurumların varlığını isterken %7.7'si ise Rusya'ya tamamen bağlanmak istiyor.

Rusya'nın bu tavrı çevre ülkeler için de tehdit oluşturabilir

Rusya'nın Belarus'la son dönemde gerginleşen ilişkilerini farklı bir noktaya taşıyabilecek gaz ve petrol anlaşması görüşmeleri, Rusya'nın elindeki tek ekonomik yaptırım gücünü nasıl kullanabildiğine dair önemli bir sinyal veriyor. Avrupa ülkelerine de sattığı gaz ve petrol sayesinde bazı ağır yaptırımlardan kaçabilen Rusya, kendisinden çokça küçük ve sembolik de olsa bir birlik anlaşması imzaladığı Belarus'u kendisine bağlayabilecek bir sonuca ulaşabilirse, çevresinde bulunan küçük ülkeleri tehdit edebilecek ve ABD ve AB'nin büyük tepkisini çekebilecek bir adım atabilir.

Yorumlar (0)