Belarus, uçağı zorla indirip muhalif gazeteciyi gözaltına aldı

Belarus'un, bir yolcu uçağını bomba ihbarında bulunulduğu gerekçesiyle başkent Minsk'e indirmesi NATO ve AB tarafından eleştirildi.

DÜNYA 24.05.2021, 01:30 25.05.2021, 09:48
Belarus, uçağı zorla indirip muhalif gazeteciyi gözaltına aldı

Belarus merkezli bir firmaya ait olan ve Yunanistan'dan Litvanya'ya giden yolcu uçağı 'bomba ihbarı' sebebi ile Minsk’e indirildi.

Yolcuların arasında bulunan Belaruslu muhalif bir gazetecinin gözaltına alınması NATO ve AB (Avrupa Birliği) tarafından sert bir şekilde tepkiyle karşılandı.

"Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından soruşturulmalı"

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, bahse konu uçağın Belarus'un başkenti Minsk'e indirilmesinden dolayı duyduğu endişeyi dile getirerek, olayın Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından soruşturulmasını talep etti.

Michel, muhalif basın mensubu Roman Protaseviç'in uçaktan zor kullanılarak indirilip gözaltına alınmasını şiddetli bir şekilde kınadı.

Protaseviç'in ivedilikle serbest bırakılması çağrısı yapan Michel, "AB liderleri, yarın gerçekleştirilecek olan AB Konseyi Toplantısı'nda eşi görülmemiş bu olayı konuşacak. Bu sonuçsuz kalmayacak." dedi.

"Tehlikeli ve ciddi"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu olay, uluslararası soruşturma gerektiren tehlikeli ve ciddi bir olay." dedi.

Savaş uçakları eşlik etti

Bahse konu uçağa güvenlik sebebi ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun talimatı doğrultusunda uçağa eşlik etmek üzere bir Mig-29 model savaş uçağının kaldırıldığı duyurulmuştu.





Yorumlar (0)