Belarus-Polonya sınırında mülteci krizi: Yüzlerce Kürt aile sınırda bekliyor 

Belarus-Polonya sınırından Avrupa’ya geçmek üzere bekleyen binlerce vatandaş, kurdukları çadırlar içerisinde soğuk havada konaklıyorlar. Göç etmek isteyenler arasında özellikle Irak’tan binlerce Kürt asıllı aile de bulunuyor. 

DÜNYA 15.11.2021, 10:04 16.11.2021, 09:24
Belarus-Polonya sınırında mülteci krizi: Yüzlerce Kürt aile sınırda bekliyor 

Belarus’un Grodno şehrindeki Belarus-Polonya sınırının Bruzgi noktasında binlerce kişi bekliyor. Çoğunluğu Irak’tan vize alarak Belarus’a gelen ve buradan da Avrupa’ya göçmek isteyen aileler olan insanlar, hava sıcaklığının düşmesi sebebiyle ağır yaşam savaşı vermeye başladı. 

Sayıları 2 binden fazla olan kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu gruplara insanı yardımlar yapılıyor. Belarus halkı ve yardım kuruluşları, topladıkları yardımları Belarus ordusu tarafından kurulan çadırlarda önce çocuklara ve kadınlara sonra da kalanlara dağıtıyor. 



Isınma ihtiyacı had safhada 

Bölgeye seyyar tuvalet ve çöp tenekeleri getiren ordu, özellikle ısınma ihtiyacının hızlı şekilde arttığını dile getiriyor. Belarus Cumhuriyet Konseyi Eğitim, Bilim, Kültür ve Sosyal Gelişim Komisyonu Başkanı Viktor Liskoviç ise kamptaki çocuklar için 400 kişilik olarak sanatoryumlar hazırlandığını fakat ailelerin çocukları bu sanatoryumlara göndermekten kaçındıklarını aktarıyor. 



Göçmenlerin sayıları her geçen gün artıyor 

Polonya hükümeti, göçmenlerin sayılarının her geçen gün hızlı şekilde arttığını ve insanların saat ayrımında bulunmaksızın sınırı aşmak için her yolu denediklerini ifade ediyor. Polonya polisi, insanları yasa dışı şekilde Avrupa’ya götürmek için söz veren Suriye, Polonya ve Gürcistan vatandaşı birkaç kişinin gözaltına alındığını açıkladı.  



60 kişi Polonya’ya alındı 

Belarus Devlet Sınır Komitesi, Polonya’ya geçmek isteyen kişilerden 60’ının Polonya sınır muhafızları tarafından ülkeye alındığını fakat göçmenlerin bilinmeyen bir yere götürüldüğünü; birkaç saat sonra ise 60 kişinin, sınırın başka bir noktasından Belarus’a geri gönderildiğini kaydetti.  



Irak Yönetimi: “Belarus sınırında 571 Iraklı var” 

Öte yandan Irak Yönetimi, Belarus sınırındaki 8 kampta toplam 571 Irak vatandaşının bulunduğunu; vatandaşların Avrupa’ya geçmemeleri için devletlerle iletişimde olduklarını dile getirdi. 

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, Irak resmi televizyonuna açıklamada bulundu. Belarus-Polonya sınır uzunluğunun 680 kilometre olduğunu ve bu sebeple Iraklıların sayısının tam bilinemediğini ifade eden Sahhaf, Irak’a gönüllü şekilde dönmek isteyenler için 18 Kasım’da bir sefer düzenleneceğini belirtti.  



Ağustos ayında da 690 kişi geri getirilmişti 

Sahhaf, ağustos ayında Belarus-Litvanya sınırında bulunan 690 Irak vatandaşının ülkeye geri getirildiğini ve Belarus-Polonya sınırındaki vatandaşları için de aynısının yapılacağını duyurdu. 



Blinken: “Sınırdaki krizden Belarus ve Rusya sorumlu” 

Dünya gündeminde yankı uyandıran Belarus-Polonya sınırındaki göçmen hareketliliği hakkında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mülteci krizinden Belarus ve Rusya yönetimini sorumlu tuttu.  

Sözcü Ned Price, Blinken’in yetkili kişilerde telefon konuşması gerçekleştirdiğini ve bu konuşmalarda da dile getirdiği üzere Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’i sorumlu tuttuğu bildirildi.  

Belarus’un bu mülteci krizini kendi çıkarları için kullandığını belirten Blinken, iki ülkeye yönelik yaptırımların artırılabileceğini kaydetti. Avrupa Birliği ise Belarus’un Irak gibi ülkelerden gelen sığınmacıları Letonya, Litvanya ve Polonya sınırına göndererek düzensiz göçü kullandığını ve AB’yi bu yolla iktidarsızlaştırmaya çalıştığını aktardı. 



IKBY: “PKK, Belarus’a göç eden Kürtleri karalama kampanyası için kullanıyor” 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Konseyi ise Belarus’a göç eden Iraklı Kürtlerin, terör örgütü PKK ile kaçakçılar tarafından IKBY’yi karalamak amacıyla kullanıldığını belirtti. IKBY’nin dünyanın her bölgesindeki insanın özgürce yaşayabileceği bir yer olduğunu ifade eden Güvenlik Konseyi, PKK’nın Iraklı vatandaşları kendilerine karşı kışkırttıklarını ve kullandıklarını ifade ediyor.
 

Yorumlar (0)