Beklenen gün geldi, Brexit bu gece gerçekleşiyor!

Avrupa Birliği, yoluna artık Britanya'sız devam edecek. 47 yıllık üyeliğinin ardından Britanya bu gece AB’den ayrılacak. Ancak sadece bununla Brexit süreci son bulmuyor. Brüksel ve Londra yeniden zorlu bir müzakere sürecine giriyor. 

DÜNYA 31.01.2020, 09:38
Beklenen gün geldi, Brexit bu gece gerçekleşiyor!

Britanya'da 2016 yılındaki referandumda sandıktan yüzde 48'lik "hayır" diyenlere karşın yüzde 52'lik "evet" oranıyla  Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı çıkmış, "British exit" ifadesinin bir araya gelişiyle "Brexit" sözcüğü o zamandan beri hemen her gün duyulmaya başlamıştı.

Haziran 2016'da yapılan referandumun üstünden geçen üç buçuk yıllık süreçte, Britanya'nın AB'den nasıl, ne zaman ve hangi koşullar altında çıkacağı tartışılageldi.

Ancak Britanya sonunda emellerine kavuşuyor. Bugün gece yarısından Britanya, yaklaşık 50 yıllık üyelik ve yıllardır süren belirsizliğin ardından AB'yi terk ediyor. Perşembe günü, geriye kalan 27 AB üyesi ülke de Britanya'nın çıkış anlaşmasını onayladı. Bundan böyle Britanya, AB kurumlarında temsil edilmeyip, AB karar verme mekanizmalarının bir parçası olmayacak. Başbakan Boris Johnson dahil olmak üzere bakanlar, davet edilmedikçe AB zirvelerine katılmayacak. Örneğin; Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Britanyalı vekiller, duygusal bir veda töreni düzenlediler bile.

Tartışmalar son bulmayacak

Fakat Brexit'e yönelik tartışmalar, AB'den çıkışla elbette son bulmuyor. Gerek Londra'nın gerekse Brüksel'in önünde katedilecek uzun bir yol var. 1 Şubat'tan başlayarak 31 Aralık'a kadar, Brexit'in getireceği somut değişiklikler için geri sayım başlayacak. 1 Şubat'tan itibaren Britanya ile dünyanın geri kalanı arasında ticaret, gümrük, seyahat ve diğer yeni düzenlemeler için yeni bir dönem başlayacak.

Perşembe günü ulusal egemenliğin sorunsuz ticaretten daha önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Boris Johnson'un, ülkesi ile AB arasındaki ilişkilere yönelik hedefleri gelecek hafta basına açıklaması planlanıyor. Johnson, ülkesini AB kurallarına bağımlılıktan tamamen kurtarmak ve ilişkilerin boyutunu büyük ölçüde küçültmek isterken,  AB Komisyonu ise Britanya'nın AB standartlarına bağlı kalmasını arzuluyor.

AB Komisyonu'nun Pazartesi günü Britanya ile müzakere çizgisini önermesi bekleniyor. Söz konusu önerinin 27 AB üye ülkesince onaylanması durumunda taraflar Şubat ayı sonu, Mart ayı başında müzakere masasındaki yerini alacak.

Siyasiler dışında pek bir fark görülmeyecek

2016'daki referandumun üzerinden geçen yaklaşık 3.5 yıllık süreçte Brüksel ve Londra heyetleri o müzakere masasında defalarca çıkış anlaşmasına yönelik görüşmeler gerçekleştirmişti.

En sonunda uzlaşıya varılan çıkış anlaşması, yıl sonuna kadar 11 ay süren bir geçiş dönemini uygulamaya geçiriyor. Bundan dolayı Britanya'da Cumartesi gününden başlayarak hayat normal akışında devam edecek, gözle görülür bir değişiklik olmayacak. Britanya AB iç pazarında ve Gümrük Birliği'nde kalacak. Ortada henüz kapsamlı bir ek anlaşma olmadığından örneğin ticaret alanında ciddi sorunlar yaşanabilir.

Brüksel kan kaybediyor

AB, Brexit ile birlikte en güçlü ikinci ekonomisini ve dördüncü en büyük katkı sağlayıcısına veda ediyor. Brexit'ten sonra Britanya AB'nin 27 ülkesini geride bırakıyor.

Yorumlar (0)