Bebeği yaşama döndürme çabaları!

Esed ve iş birlikçisi Rusya, Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki yerleşimlerini yine vurdular. Hava saldırılarında 2 sivil öldü, 6 sivil yaralandı.

DÜNYA 24.07.2019, 16:03

Suriyeli muhaliflere ait uçak gözlem evi, Esed rejiminin sabah saatlerinden itibaren İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki İdlib ilinin Ariha ve Marratinnuman ilçeleri, Der Sünbül ve Temaniye köyleri ile Hama ilinin Morik ilçesi, Sermaniye, Lahaya ve Hevice köylerine hava ve kara saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Suriyeli muhaliflere ait uçak gözlem evine göre, Rusya'ya ait savaş uçakları da İdlib'in Han Şeyhun ilçesine hava saldırısı gerçekleştirdi.

Beyaz Baretliler (Sivil Savunma) kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Beşşar Esed rejiminin hava saldırılarında Marratinnuman'da 2 sivil yaralanırken, Ariha'da da 2 sivil hayatını kaybetti, 4 sivil ise yaralandı.

Beşşar Esed rejimi ve Rusya'nın İdlib'in Serakib ve Marratinnuman ilçelerindeki pazar yerlerine önceki gün düzenledikleri hava saldırılarında en az 50 sivil yaşamını yitirmişti.

Rus savaş uçakları ile Suriye savaş uçakları farkları neler? Rus saldırıları ile rejim saldırıları nasıl ayırt ediliyor? Suriye'de hava saldırısını kimin düzenlediği nereden biliniyor?

Sivil halka yönelik Suriye'de hava saldırıları gerçekleştiren Beşşar Esed rejimi ile Rus hava kuvvetlerinin bombardımanları birbirinden kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Rus yapımı olan ama eski teknolojiye sahip rejim uçakları saldırılarını yüksek irtifadan gerçekleştiremiyor ve alçalarak hedefe doğru yaklaşıp geniş alanları vuruyor. Rus eski yapımları olan Esed rejimi uçakları ayrıca nokta atış da yapamıyor. Hokta atış yapamadığı için hedefe doğru çok sayıda bomba atılıyor. Mühimmat sayısı fazla tutulduğu için de tahribat daha geniş bir çevreye yayılıyor. Ayrıca Esed rejimi uçakları, saldırı için irtifa kaybederken de aşırı yüksek ses çıkarıyor.

Rus uçakları ise saldırı anında hedefe fazla yaklaşmadığı için jet motoru sesleri yere ulaşmıyor. Rus saldırılarında ilk duyulan ses, bombaların infilak ettiği anda oluyor. Rejim uçakları eski teknolojiye sahip olduğu için bombardıman için hedeflere teker teker ve aralıklarla yaklaşırken, Rus uçaklarının en az ikisi bir arada havalanıp birlikte saldırıyor.

Mühimmat kalıntılarından da anlaşılıyor

Saldırılarda kullanılan mühimmat kalıntıları incelendiğinde eski nesil olanların Esed rejimine, yeni nesil olanların ise Ruslara ait olduğu tespiti yapılıyor. Muhalifler, Rus savaş uçakları ile Esed rejimi savaş uçaklarını, üslerin çevresinde ve ülkenin kilit noktalarına kurulmuş ekipmanları yardımıyla büyük ölçüde tespit edebiliyor.

Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde son durum

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bir bölge. 22 Temmuz 2019 tarihi itibariyle, iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin ve Beşşar Esed'e destek veren Rusya'nın en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti. Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine, Türkiye ve Rusya ek mutabakat yapmıştı.

17 Eylül 2018 tarihinde Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen, Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin yardımıyla saldırılarını sürdürüyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan 2019 tarihinde Rusya, Türkiye ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta devam etti.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Rusya ve Türkiye'nin İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018 tarihinden beri ateşkesi defalarca ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda ise 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

SNHR (Suriye İnsan Hakları Ağı), Baas rejimi lideri Beşşar Esed ve destekçilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlediği saldırılarda 157'si çocuk, 111'i kadın 606 sivilin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşmıştı.

Yorumlar (0)