"Bazı ülkeler Tahran ile müzakere peşinde"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bazı ülkelerin hala Tahran ile müzakerenin peşinde olduğunu ancak İran'ın kendi yolunu izleyeceğini bildirdi. 

DÜNYA 23.10.2019, 17:01 23.10.2019, 17:03
"Bazı ülkeler Tahran ile müzakere peşinde"

İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşma ve ABD ile müzakereler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ruhani, ABD ile yeniden müzakerelere ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bazı ülkeler hala İran ile müzakerenin peşinde ve bunun için ısrar ediyor, mesaj gönderiyorlar. Müzakereler konusunda şüphesiz ki biz kendi yolumuzu takip edeceğiz. İran, tüm görüşleri dikkate alarak hesaplı ve akıllı adımlar atacaktır. Müzakerelerin İran için ne gibi kazanımlar sağlayacağını görmemiz lazım."

"İran'ın büyümesini kıskandıklarını söylüyorlardı"

ABD ile imzalanan nükleer anlaşma ve İran'ın "diplomatik başarısı" sonucu halkın hayat koşullarının düzeldiğini ve 2016 yılında dünyada en fazla büyüyen ülke olduklarını söyleyen Ruhani, "New York ziyaretimde bazı dünya liderleri, İran'ın bu büyümesini kıskandıklarını söylüyorlardı. Çünkü büyük şirketler akın akın İran'a geliyordu. Halkın yaşam şartlarının da nasıl düzeldiğini görüyorduk. İsrail, Suudi Arabistan ve ABD'deki aşırıcılar İran'ın bu yükselişini hazmedemedi. O yüzden Beyaz Saray'da iş başına gelenler nükleer anlaşmadan ayrıldı ve bize sorun çıkardı." diye konuştu.

"Büyüme oranı düştü, enflasyon yükseldi"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İran takvimine göre 1397 yılının (2018 ile 2019 arası) kendileri için zor geçtiğine dikkat çekerek, bu yıl içinde büyüme oranının düştüğünü enflasyonun ise yükseldiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)