Bayramov ve Mnatsakanyan Moskova'da!

Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile Ermenistan Dışişleri Bakanı, Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili olarak Moskova'da.

DÜNYA 21.10.2020, 16:38 22.10.2020, 16:58
Bayramov ve Mnatsakanyan Moskova'da!

Ermenistan dostu Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile "Dağlık Karabağ" üzerine ayrı ayrı görüşme yaptı.

Görüşmelere ilişkin açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Azerbaycan lideri İlham Aliyev ve Ermeni Başbakan Nikol Paşinyan ile son zamanlarda gerçekleştirdiği telefon görüşmelerine istinaden 20 Ekim ve 21 Ekim tarihlerinde Dışişleri Bakanı Lavrov’un, Bayramov ve Mnatsakanyan ile, başkent Moskova’da ayrı ayrı yüz yüze görüşme yaptığını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Sergey Lavrov'un hem Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile yaptığı görüşmede hem de Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile yaptığı görüşmede, "Dağlık Karabağ genelinde önceden sağlanan ateşkes anlaşmalarının yerine getirilmesi ve sürdürülebilir çözüm amacıyla zeminin oluşturulması" için öncelikli konuların müzakere edildiğini belirtti.

Neler olmuştu?

27 Eylül: Ermenistan ordusu sabah saat 06.00'da Azerbaycan sivil yerleşim yerlerini vurdu. Azerbaycan ordusu, karşı saldırı başlattı. Mevzilerini bir bir yitiren Ermeni ordusu, Azerbaycan'ın sivil yerleşim yerlerine füze, roket, havan ve toplarla düzenlediği saldırılarını hiç kesmedi.

10 Ekim: Saat 12.00'den itibaren uygulamaya konulan insani ateşkes, saat 12.09'da Ermenistan ordusu tarafından ihlal edildi. Ateşkesin ilk günü Azerbaycan'ın Gence şehrini füzelerle vuran Ermenistan, 10 sivilin ölmesine, 35 sivilin yaralanmasına neden oldu.

15 Ekim: Terter şehrinde cenaze defni için mezarlığa giden sivillere Ermenistan tarafından füze atıldı. Mezarlıktaki cenaze tören alanına isabet eden füze, 4 sivilin ölmesine, 4 sivilin yaralanmasına yol açtı.

17 Ekim: Gence şehrine füzelerle yeni saldırı gerçekleştirildi. 13 sivil şehit olurken, 50'den fazla sivil enkaz altından yaralı olarak kurtarıldı.

18 Ekim: İkinci ateşkes, 17 Ekim'i 18 Ekim'e bağlayan 00.00'da yürürlüğe girdi. 00.05'te Ermenistan ordusu ateşkesi ihlal ederek yeni saldırılar düzenledi.

Yorumlar (0)