Bayık'ı ABD de listeye aldı!

Türkiye'de kırmızı kategoride aranan ve Washington Post tarafından makalesini yayımlanan terör örgütü elebaşı Cemil Bayık, ABD'nin başına ödül koyduğu teröristler listesinde de üst sıralarda yer alıyor.

DÜNYA 04.07.2019, 12:58 04.07.2019, 13:02
Bayık'ı ABD de listeye aldı!

Washington Post'un makalesini yayımladığı terör örgütü elebaşı Bayık, ABD'nin başına ödül koyduğu teröristler listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Amerikan gazetesi Washington Post'un makalesini yayımladığı terör örgütü elebaşı Cemil Bayık, ABD'nin başına ödül koyduğu teröristler listesinde üst sıralarda bulunuyor. 

Washington Post gazetesinin makalesine yer verdiği terör örgütü PKK elebaşılarından Cemil Bayık, ABD Dışişleri Bakanlığının 'Adalet için Ödül' adlı Terörle Mücadele Ödül Programında başına ödül koyulmuş teröristler listesinde üst sıralarda bulunuyor. 

Bilgi verene 4 milyon dolar ödül 

Programın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, ABD devleti Bayık'ın yakalanmasını için bilgi sağlayanlara 4 milyon dolara kadar para ödülü sözü veriyor. 

Programın sosyal medya hesabında 6 Kasım 2018'de paylaşılan mesajda, Bayık'ın yanı sıra PKK'nın diğer elebaşılarından Murat Karayılan ve Duran Kalkan'ın yakalanması için bilgi sağlayanlara ödül verileceği duyurulmuştu.

Mesajda, "PKK'nın önemli liderleri. Bilgi sağlayanlara ödeme imkanı olabilir. Yüzde 100 gizlilik garantisi. Yaşadığınız yer değiştirilebilir." ifadesine yer verilmişti.

Mesajda fotoğrafları bulunan Karayılan için 5 milyon dolar, Bayık için 4 milyon dolar, Kalkan için ise 3 milyon dolara kadar ödül verilebileceği bildirilmişti. 

'Adalet için Ödül'

'Adalet için Ödül' programı, ABD Dışişleri Bakanlığının Diplomatik Güvenlik Bürosu tarafından yönetiliyor. Programın amacı, 'uluslararası teröristleri adalet önüne getirmek ve ABD kişilerine veya varlıklarına karşı uluslararası terör eylemlerini engellemek' olarak belirtiliyor.

Program kapsamında ABD vatandaşlarına veya varlıklarına karşı uluslararası eylemler tasarlayan, uygulayan, yardımcı olan veya teşebbüs eden kişilerin özellikle tutuklanmasını veya mahkumiyetini sağlayan veya ilk etapta bu tür eylemlerin olmasını önleyen bilgi getirerek önemli bir terörist liderinin kimliğinin veya yerinin tespit edilmesine veya terörizm finansmanının bozulmasına yol açan bilgiyi sağlayanlara ABD Dışişleri Bakanı tarafından ödül veriliyor. 

Program, 1984 yılında başlamadı. O zamandan beri ABD hükümeti, teröristlerin hapsedilmesi veya dünya genelinde uluslararası terör eylemlerinin engellenmesini sağlayacak somut bilgiler sağlayan 100’den fazla kişiye 150 milyon doları aşan ödemede bulundu.

'Adalet için Ödül' programının tabi olduğu kanun, Amerikalıları hedef alan teröre yönelik olsa da programın internet sitesinde yer alan bilgilerde, ABD'nin bu tür bilgileri vatandaşları tehdit altında olan diğer ülkelerle de paylaştığı ifade ediliyor.

Programdaki teröristler listesinde en üst sırada DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi, El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri yer alıyor. Bu iki kişi için 25 milyon dolara kadar ödül sözü veriliyor. 

Ayrıca, El Kaide, Eş-Şebab, Hakkani, Boko Haram, Hizbullah ve DEAŞ gibi örgütlerin üst kadrolarında bulunan kişiler için de 5 ila 10 milyon dolar arasında değişen ödüller verilebileceği kaydediliyor.

Yorumlar (0)