Batılı ülkelerin Rusya düşmanlığı, doğal gaz ve elektrik faturalarına yansıdı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Temsilcisi Borrell, AB ülkelerindeki doğal gaz fiyatlarının 6 ila 10 kat arasında arttığını, bunun da elektrik faturalarına yansıdığını aktardı.

DÜNYA 07.02.2022, 08:24
Batılı ülkelerin Rusya düşmanlığı, doğal gaz ve elektrik faturalarına yansıdı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell,  AB ülkelerinin gaz fiyatlarındaki artış hakkında değerlendirmelerde bulundu. Borrell, iki günlük ABD ziyareti öncesinde Avrupa’nın enerji güvenliği konusunda bir yazı yayınlayarak doğal gaz fiyatlarında 6 ila 10 kata kadar artış yaşandığını aktardı. Yüksek Temsilci’nin cümleleri şu yöndeydi: “Enerji her zaman en önemli jeopolitik konular arasında yer almıştır. Rusya ile yaşanan krizin getirdiği gaz arzı sorunları, yüksek fiyatlara sebep olmuştur.” 



“Enerjideki baskılara karşı tedbir almalıyız” 

“Enerjideki baskılara karşı tedbir almamız gerekir. Washington’daki ABD-AB Enerji Konseyi olarak bu konuda transatlantik iş birliğini artırmak konusunu görüşeceğiz. Enerji fiyatları aynı zamanda enflasyonu da yükseltti. Fiyatlar, 2022 boyunca yüksek kalacak ve bu durum enflasyonu daha da artıracak. Tüm bunlar, ülkelerin ekonomik toparlanmalarına ciddi zarar verecek. Enerji fiyatları küresel arz-talep sorunları sebebiyle yükseldi. Avrupa Birliği’nde gaz fiyatları, bir sene öncesine göre 6 ila 10 kat arasında arttı. Doğal gaz, Avrupa’nın toptan elektrik piyasasında fiyatların belirlenmesi konusunda önemli rol oynadı. Gazdaki fiyat artışları da elektrik faturalarının katlanmasına sebep oldu.” 



“Avrupa’nın ithalatının yarısı Rusya’da sağlanıyor” 

“Rusya-AB ilişkilerinde enerji politikası her daim ön planda olmuştur. Avrupa ülkeleri gaz ithalatının yüzde 40’tan fazlasını Rusya’dan sağlıyor. Ancak bu ithalatın azaltılması yalnızca yeşil dönüşüme katkı sağlamakla kalmayacak aynı zamanda Avrupa’nın stratejik bağımlılığını da azaltacak. Rusya'nın son dönemlerde döviz rezervlerini artırması ve ekonomik yaptırımlara karşı direncini yükseltmesi AB’nin olası gaz kesintilerine karşı kapasitesini geliştirmek için daha fazla adım atmamasına neden oldu. AB’nin stratejik gaz rezervlerini acil şekilde artırması ve ortak gaz alım imkanlarını genişletmesi gerekmektedir. Rusya, enerji kaynaklarını geçmiş dönemlerde siyasi amaçlarla kullanmıştır. Son haftalarda sözleşme taahhütlerini sıkı şekilde yerine getiren Rus devleti ve bünyesinde bulunan Gazprom, Avrupa’da boşalan depolama tesislerini yeniden doldurmak için ek doğal gaz gönderimini reddederek piyasada gerginliğe ve tedirginliğe sebep olmuştur.” 



“Enerjinin silah olarak kullanılmasına karşıyız” 

“AB, ABD ve diğer ortaklarımızla birlikte enerjinin bir tür silah ve jeopolitik kaldıraç olarak kullanılmasına karşıyız. Gaz arz güvenliğini sağlamak ve bunu için kaynakları çeşitlendirmek zorundayız. Avrupa’nın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikçisi olan ABD ile bu konuda iş birliğimizi ilerletmeye kararlıyız. Bu konuda AB olarak Cezayir, Azerbaycan, Katar, Norveç ve diğer ülkelerle görüşüyoruz. İber Yarımadası’nı Avrupa ile entegre hale getirmeye çalışıyoruz.” 

Yorumlar (0)