Batı suçladı, Rusya yanıtladı: Suçlu Kiev hükümetidir

Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle Rusya'yı suçlayan BM yetkilisi Martin Griffiths, "Savaştan dolayı evlerinden ayrılmak zorunda kalan kişi sayısı 14 milyonu aştı." dedi. ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Lisa Carty, "Ukraynalıların umutlarının diri kalması için elimizden geleni yapacağız." dedi. ABD ve Avrupa'dan gelen eleştirileri yanıtlayan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise, "Sivil tesislerin zarar görmesinin asıl suçlusu, yerleşim bölgelerine hava savunma sistemleri kuran Ukrayna hükümetidir. Ukrayna'ya silah gönderen Batılı devletler, savaşın uzamasına neden olmaktadır." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 07.12.2022, 15:42 Hakan Öksüz
Batı suçladı, Rusya yanıtladı: Suçlu Kiev hükümetidir

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle meydana gelen ölümlere ve yaşanan acılara değinerek Rusya'yı kınadı. Yapılan saldırılardan dolayı kış ayları yaklaşırken Ukrayna halkının bir kısmının elektriksiz kaldığını belirten Griffiths, "Ukrayna'da halihazırda temiz suya ulaşma konusunda sıkıntılar var. Bu krizin derinleşeceği tahmin ediliyor." dedi.

BM yetkilisi: "Ukrayna'da en az 14 milyon kişi evinden ayrıldı"

Savaşın anlamsızlığına değinen Ukrayna halkının yok yere büyük acılar çektiğine işaret eden BM yetkilisi, "Ukrayna'daki altyapı tesislerine yapılan saldırılar, halkın yaşamını zorlaştırıyor. Dünya çapında insani yardıma muhtaç kişilerin sayısının 2023 yılında yüzde 24 oranında artacağı ve 339 milyona yükselebileceği tahmin ediliyor. BM İnsan Hakları Ofisi verileri de bu öngörüyü doğruluyor. Verilere göre Ukrayna'da patlak veren savaştan dolayı evlerinden ayrılmak zorunda kalan kişi sayısı 14 milyonu geçti. Bu kişilerden 7,8 milyon kadarı, Avrupa'daki ülkelere göç etti." ifadelerini kullandı.

ABD'li Lisa Carty: "Ukrayna'daki umutların diri kalması için desteğimiz sürecek"

Koronavirüs salgını ve iklim değişikliği kaynaklı sebepler yüzünde küresel ölçekte açlık tehlikesinin arttığını kaydeden ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Lisa Carty ise, "Şimdi buna bir de Ukrayna-Rusya savaşı eklendi. Ukrayna'daki buğday tarlalarının savaş sahasına dönüşmesi, küresel ölçekte yaşanan gıda krizini derinleştiriyor. Ukrayna'dak enerji altyapısına yönelik saldırılar, Putin'in barış niyetinin olmadığını gösteriyor. Ukrayna'daki insanlar, hem özgürlükleri için hem de çocuklarının geleceği için mücadele ediyor. Ukraynalıların umutlarının diri kalması için elimizden geleni yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Rus yetkili: "Yerleşim bölgelerine hava savunma sistemleri kurdular"

Avrupa ve ABD'den gelen eleştirilere yanıt veren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, "Ukrayna hükümeti, ülkedeki yerleşim bölgelerine hava savunma sistemleri yerleştirdi. Sivil altyapının zarar görmesinin suçlusu Ukrayna'dır. Kiev yönetiminin elini zayıflatmak için yürütülen mücadele devam edecek. Ukrayna ordusunun iletişim ve lojistik hatlarını kesecek saldırılar, bu mücadeleye dahildir. Ukrayna ile müzakere masasına oturma konusunda istekliyiz ama öncelikle operasyonun başlatılmasına neden olan hedefe ulaşmalıyız. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah göndermesi, savaşın uzamasına ve bölgenin istikrarsızlaşmasına yol açıyor. Buraya gönderilen silahlar, terörist grupların eline geçiyor." diye konuştu.

Yorumlar (0)