Batı'nın 'Rusya OPEC'ten çıkarılsın' teklifini, 2 ülke geri çevirdi!

İki petrol üreticisi ülke Suudi Arabistan ve BAE, Moskova'ya ilişkin yapılan çağrıları geri çevirdi. Rusya'nın OPEC'ten çıkarılması ve dışlanmasının petrol fiyatlarını artıracağı hatırlatıldı. 

DÜNYA 30.03.2022, 14:07
Batı'nın 'Rusya OPEC'ten çıkarılsın' teklifini, 2 ülke geri çevirdi!

Rusya, Ukrayna savaşı sebebiyle ekonomik yaptırımlara maruz kalırken, Rusya’nın petrol üreticileri listesinden de dışlanması gerektiği öne sürülüyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) iki üyesi olan Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, böyle bir adım atılmasına olumlu yaklaşmıyor.

BAE ve Suudi Arabistan sıcak bakmıyor

OPEC dışı üretici ülkelerden kurulan OPEC+ organizasyonuna ise Rusya liderlik ediyor.

BAE Enerji Bakanı H.E. Suhail M. Al Mazrouei, "ABD ve müttefikleri, Rusya ile OPEC'in ilişkisini siyasallaştırmaya çalışıyor. Bunu yapmayacağız." açıklamasını yaptı.

“Rusya’yı dışlarsak petrol fiyatları artar”

Mazrouei, ittifaktan Rusya’nın çıkarılmasının petrol fiyatlarının artmasına yol açacağı uyarısını yaparken, "Tüketiciler fiyatları sakinleştirmemizi talep ediyor. Ortakları nasıl sıkıştırabiliriz?" sözlerini kullandı.

Wall Street Journal'ın iddiasına göre, Washington ile herhangi bir temasa geçmediğini söyleyen Al Mazrouei, OPEC'teki meslektaşlarından Rusya ile iş birliğinin ABD'de kınandığını, kamuoyundan duyduğunu dile getirdi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı A. bin Selman, "Söz konusu OPEC+ olduğunda, siyaseti kapının dışında bırakmak isteniyor." sözlerini kullandı. Bin Selman, tüm tarafların ortak iyiliği adına siyasi farklılıkları göz ardı ettiklerini kaydetti.

62 yıllık tarihi boyunca OPEC, birbirleriyle şiddetli çatışmalara girseler dahi üyelerini genellikle dışlamamayı tercih ediyor.

Yorumlar (0)