Başörtülü kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı kampanyaya Fransa engeli

Başörtülü kadınlara ilişkin ayrımcılıkla mücadele kapsamında afiş tasarlayan Avrupa Konseyi, Fransa engeline takıldı. Paris yönetimi, söz konusu görsellerle ‘Başörtüsü takmayı teşvik ediyor, bunu kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

DÜNYA 03.11.2021, 12:53 03.11.2021, 12:55
Başörtülü kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı kampanyaya Fransa engeli

Avrupa Konseyi'nin başörtülülere yönelik ayrımcılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirdiği bilinçlendirme kampanyası, Fransız hükümetinde rahatsızlığa sebep oldu.

Fransa’nın başörtü rahatsızlığı

28 Ekim’de Avrupa Konseyi tarafından "Güzellik çeşitlilikte olduğu gibi, özgürlük başörtüsündedir" sloganıyla gerçekleştirilen kampanyaya Paris yönetimi engel oldu.

Kampanya için paylaşılan afişlerde yer alan başörtülü kadınların ve "Özgürlük başörtüsündedir", "Başörtüsüne saygı duyun ve çeşitliliği kutlayın", ve "Benim başörtüm, benim kararım" gibi yazıların bulunması Fransa'nın tepkisini çekti.

“Başörtüsü teşvik ediliyor, kınıyoruz”

Fransa'nın Gençlikten Sorumlu Devlet Bakanı Sarah E. Hairy, söz konusu kampanya karşısında "şoke olduğunu" belirterek, iptal kararı verdiklerini açıkladı.

Bu girişimin Fransa'nın değerlerine aykırı olduğunu öne süren Hairy, "Söz konusu afişlerde başörtüsüne teşvik var, bunu kınıyoruz. Fransa bu kampanyayı onaylamadığını bildirdi ve kampanya iptal edildi." açıklamasını yaptı.

Avrupa Konseyi'nden geri adım

Fransa'nın talebinden sonra Avrupa Konseyi, kampanyaya ilişkin paylaşımları sildiğini bildirerek, "Paylaşımlar kaldırıldı, projeyi daha etkin bir biçimde sunmayı düşüneceğiz." yorumunu yaptı. Avrupa Konseyi, AB bünyesindeki projenin parçası olan kampanyanın hedefinin; her çeşit nefret söylemiyle mücadele etme ve çeşitliliğe saygı duyma konularında farkındalık oluşturmak olduğunu aktardı.

Fransız basınında ise bu iletişim kampanyasının "tartışmalı" olduğu iddia edildi. Basında çıkan haberlerde, "Kamuoyunda tartışma konusu olan afişler, başörtüsünü bir insan hakkı ve seçim olarak sundu. Ayrıca kampanya, İslami örtünmeyi teşvik etmek sebebiyle suçlanıyor." sözlerine yer verildi.

Yorumlar (0)