Başörtülerini çıkardılar, İran'ın dini liderlerine hareket çektiler!

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin öldürülmesine yönelik hükümete karşı yapılan protestolar, yeni bir boyut kazandı. Bir lisedeki öğrenciler başörtülerini çıkardı, sınıfta asılı bulunan Humeyni ve Ali Hamaney'in fotoğrafına hareket çekti. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf, İran kamuoyunda yankı uyandırdı.

DÜNYA 05.10.2022, 11:03 05.10.2022, 12:01 Hakan Öksüz
Başörtülerini çıkardılar, İran'ın dini liderlerine hareket çektiler!

İran'da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Emini (22) adlı genç kızın hayatını kaybetmesi, dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de yaşanan olayın ardından ülkenin birçok kentinde hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi. İran'da özgürlük mücadelesi veren kadınlara, dünyanın birçok ülkesinden destek geldi.

Sistem karşıtı protestolar arttı

İran'da son haftalarda artan gerilim, şeriat yönetimine karşı olanları sokaklara çıkardı. Özgürlük isteyen göstericilerle polisler arasında arbede yaşandı. Mahsa Emini'nin ölümünü protesto edenlerin ardından şeriat yönetimine de destek verenler de sokaklara döküldü. Mahsa Emini'nin ölümüyle başlayan gerilim, İran'ı sardı. Sistem karşıtı protestolar, tüm dünyada yankı uyandırdı.

Dini liderlerin fotoğraflarına hareket çektiler!

İran'daki protestoların, okullara da sıçradığı görüldü. Şeriat yönetimine karşı çıkan birçok öğrenci, Mahsa Emini'nin ölümü nedeniyle yönetimi kınayan paylaşımlarda bulundu. Bir lisedeki öğrencilerin, İran'daki İslami devrimin lideri Ayetullah Humeyni ile şu anki dini lider olan Ali Hamaney'in sınıftaki fotoğrafına hareket çekmesi, ülkenin gündemine oturdu. Başörtülerini çıkararak poz veren öğrencilere destek kadar tepki de geldi.

Yorumlar (0)