Başkanı ikinci tur belirleyecek

Bolivya'da devlet başkanlığı seçimleri, ikinci tura kaldı.

DÜNYA 21.10.2019, 11:19 21.10.2019, 11:23
Başkanı ikinci tur belirleyecek

Boliva Seçim Mahkemesi (TEB), %83'ü açılan sandıklara göre şu anki Devlet Başkanı Evo Morales'in partisi olan Sosyalizm Hareketi Partisi'nin (MAS-IPSP) %45 oy aldığını, eski Devlet Başkanı Carlos Mesa'nın partisi Solun Devrimci Cephesi Partisi'nin (FRI) ise %38 oy aldığını duyurdu.

Morales, %50'yi geçemediği için ilk turda dördüncü kez Bolivya Devlet Başkanı seçilemedi. Seçimler, ikinci tura kalacak ve Morales ve Mesa arasında geçecek.

2020-2025 yıllarında Bolivya'yı yönetecek devlet başkanını belirleyecek olan ikinci tur seçimleri, 15 Aralık'ta düzenlenecek.

"Kırsal kesime güveniyoruz"

Bolivya Devlet Başkanı Morales, Seçim Mahkemesi'nin ilk açıklamalarıyla ilgili "İlk sonuçları anlıyoruz ve her zaman olduğu gibi kırsal kesimin oyuna güveniyoruz. 2002'deki seçimleri hatırlayın, bazı bölgelerde kaybetmiştik ancak sonra kazandık. Bu yüzden son sandık açılana kadar bekleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Partisinin Bolivya Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulundurduğunu söyleyen Morales,  "Halk bu durumun bilincinde ve eminim ki kırsal kesimin oylarıyla, başlattığımız değişim sürecini garanti edeceğiz" diyerek ikinci tura olan güvenini ortaya koydu.

"Tartışmasız bir zafer elde ettik"

Seçimlerden ikinci parti olarak çıkan ve ikinci tura kalan Carlos Mesa ise memnuniyetini "Açık ve net bir şekilde ikinci tura kaldığımızı gösteren, tartışmasız bir zafer elde ettik. Kalıcı zafer için bize ikinci tur yolu gözüktü. Bu, birlikle oluşturulması gereken bir yoldur, şu andan itibaren Bolivya, devlet başkanlığı için iki seçenekten birini seçmek zorundadır" diyerek gösterdi.

7 milyonu aşkın kişinin oy kullanabildiği Bolivya'da devlet başkanı seçilebilmek için oyların %50'si veya %40 oy alıp en yakın rakibe en az %10 fark atılması gerekiyor. İki durumun da yaşanmaması halinde en yüksek oy alan iki aday, ikinci turda yeniden yarışıyor.

Yorumlar (0)