Başkan parlamentoyu, parlamento başkanı feshetti!

Peru Devlet Başkanı Vizcarra, muhaliflerin kontrolündeki Kongre’yi feshetti. Bunun üzerine Kongre de Vizcarra’yı geçici olarak görevinden uzaklaştırıp yerine Devlet Başkanı Yardımcısı Araoz’u atadı.

DÜNYA 01.10.2019, 12:23 05.10.2019, 14:28
Başkan parlamentoyu, parlamento başkanı feshetti!

Latin Amerika ülkesi Peru’da Kongre’nin hükümetin uyarılarına karşın şeffaflık tartışmalarına sebep olacak şekilde Anayasa Mahkemesi’ne yeni bir üye ataması, ülkede siyasi krize neden oldu.

Muhalif kontrolündeki Kongre parlamenterleri, hükümetin defalarca uyarmasına rağmen devam ettirdikleri sürecin ve Parlamento’da yaşanan tartışmaların ardından Kongre Başkanı Pedro Olaechea'nın kuzeni Gonzalo Ortiz de Zevallos Olaechea'yı Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirdi.

Atamanın yapılması hâlinde Kongre’yi feshedeceğini önceden duyuran Devlet Başkanı ise söylediği gibi Kongre’yi kapattı ve erken seçim için çağrıda bulundu. Vizcarra, bu kararını Peru halkına duyurduğu ulusa sesleniş konuşmasında hükümetinin Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçilmesi için teklif ettiği güvenoyu talebinin Kongre’de reddedildiğini de hatırlattı.

Erken seçim çağrısını da bu olaylar silsilesine bağlayan Vizcarra, Başbakan Salvador del Solar’ın Kongre’nin oturumuna katılmasının engellenmeye çalışıldığını ve oylamanın şaibeli olduğunu da belirtti.

Her daim anayasaya bağlılığını ve Peru için çalışmaya hazır olduğunu belirten Vizcarra, "Peru halkı, şu an bir tarih yazıyoruz ve bu anı gelecek nesiller hatırlayacaktır. Umarım hatırladıkları zaman bu mücadelenin ağırlığını ve bugün birkaç kötünün ülkemize ne kadar zarar verdiğini anlarlar." şeklinde konuştu.

Muhalif Kongre ise bugün yayımlanması beklenen karardan önce aldığı oturumda Vizcarra’nın geçici azledilmesine, yerine “Geçici Devlet Başkanı” olarak atanan ve Kongre’de yemin ettirilen Devlet Başkan Yardımcısı Araoz’un getirilmesine karar verdi. Araoz yaşananlar için, "Ben sorumluluk sahibi mücadeleci bir kadınım ve zorluklar ne kadar büyük olursa olsun mücadeleden kaçmam." dedi.

Yorumlar (0)