Başkan adayları canlı yayında kozlarını paylaştı!

ABD'de 2020 başkanlık seçimi için yarışan Demokrat aday adayları, canlı yayında tartıştı. Adaylar, dış politika ve Orta Doğu'daki Amerikan askerlerinin varlığı konusunda anlaşamadı. İşte canlı tartışmadan ayrıntılar...

DÜNYA 15.01.2020, 10:18
Başkan adayları canlı yayında kozlarını paylaştı!

Demokrat Parti'nin ABD 2020 başkanlık seçimlerinde öne çıkan 6 aday adayı Iowa eyaletinde düzenlenen televizyon tartışmasında görüşlerini anlattı.

Trump yönetiminin Irak'ta Kasım Süleymani'yi öldürmesinden sonra ABD ve İran arasında yükselen gerilim ve Amerikan dış politikası tartışmada başı konular arasındaydı.

ABD, Ortadoğu'da asker bırakmalı mı?

Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ve Vermont Senatörü Bernie Sanders Ortadoğu'daki ABD güçleriningeri çekilmesi gerektiğini belirtti. Eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden DAEŞ ile mücadele için az sayıda ABD askerinin Ortadoğu'da kalması gerektiğini ifade etti.

Amy Klobuchar: "Türk sınırındaki askerleri çekilmemeliydi"

Minnesota Senatörü Amy Klobuchar da ABD'nin Suriye'de Türkiye sınırındaki ABD askerlerinin bir kısmını çekmesinin hata olduğunu belirtti ve askerlerin Ortadoğu'da kalması gerektiğini savundu.

Elizabeth Warren: "Birliklerimizi oradan çekmemiz gerek"

Elizabeth Warren, "Birliklerimizi oradan çekmemiz gerek. Ordumuzdan askeri yollarla çözülemeyen sorunları çözmesini istemeyi bırakmalıyız. Orada kalmamız duruma yardımcı olmuyor" ifadelerini kullandı.

Bernie Sanders: "Sonsuz savaşlardan usandık"

Bernie Sanders ise "Amerikalılar trilyonlarca dolara mal olan sonsuz savaşlardan bıkmış usanmış durumda" diye konuştu.

"BM'yi yeniden inşa edeceğim"

ABD'nin Vietnam ve Irak'taki savaşlarının ''yalanlar üzerine kurulduğunu'' kaydeden Sanders, başkan seçilmesi halinde BM ve Dışişleri Bakanlığını ''yeniden inşa edeceğini'' belirtti.

Buttigieg: "Asker olmasa da ilgilenebiliriz"

Indiana South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg ise Amerikan birlikleri olmadan da ABD'nin Ortadoğu'yla ilgilenmesinin mümkün olduğunu belirtti. 

Steyer: "Ortadoğu'da ne yapıyoruz?"

Milyarder iş adamı Tom Steyer, ABD'nin Ortadoğu'da 20 yıldır hatalar yaptığını savundu. Steyer, "Orta Doğu'da ne yaptığımızı gerçekten kendimize sormamız gerek" diye konuştu.

Demokrat adaylardan Biden ve Steyer başkan seçilmesi halinde, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile ön şartsız görüşmeyeceklerini ifade etti.

Warren ve Sanders arasında "kadın başkan" tartışması

Kampanyalarında "sağlık reformu ve büyük kurumsal şirketlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiği" konusunda benzer görüşleri paylaşan Elizabeth Warren ve Bernie Sanders arasındaki gerginlik ise dikkatlerden kaçmadı.

Warren, Sanders'ın 2018'de ''bir kadının başkan seçilemeyeceğini'' kendisine söylediğini öne sürdü. Sanders ise bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. 

Yorumlar (0)