Başı beladan kurtulmayan Meta’ya, bir devasa dava daha!

İngiltere'de bir hukuk uzmanı, Facebook’ta 44 milyona yakın kullanıcının verilerini istismar ettiği iddiasıyla Meta'ya dava açtı.

DÜNYA 15.01.2022, 17:44 15.01.2022, 17:47
Başı beladan kurtulmayan Meta’ya, bir devasa dava daha!

Facebook, WhatsApp ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, ABD’de geçtiğimiz günlerde rekabet suçlamasıyla karşılaştı. Teknoloji devinin, Instagram ve WhatsApp’ı kaybetmesiyle neticelenebileceği iddia edilen dava sürerken; Meta’ya İngiltere’den bir kötü haber daha geldi.

Meta’ya bir şok daha!

İngiltere’de faaliyet gösteren bir hukuk bürosu, rekabete aykırı bir biçimde kullanıcı verilerini toplayıp işlediği iddiasıyla Meta’ya yönelik dava açtı. Rekabet hukuku uzmanı Dr. Liza L. Gormsen’in öncülük ettiği ve Innsworth isimli hukuk firması tarafından finanse edilen dava, Meta aleyhinde neticelenmesi durumunda şirket 2,3 milyar Sterlin ceza ödemek durumunda kalabilir.

‘44 milyon kullanıcının verilerini istismar ettiği’ iddiası

Davanın detaylarını açıklayan Dr. Liza Lovdahl Gormsen, Facebook’a üye olurken Meta’nın, kullanıcılardan herhangi bir ücret istemediğini, fakat kullanıcı verilerini üye olma karşılığında iş ortaklarıyla paylaştığını ve bunun İngiltere’deki Rekabet Yasasının ihlali olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

Meta’nın kullanıcılarıyla orantısız bir ilişkisi olduğunu belirten Gormsen, Meta’nın kullanıcılara tazminat ödemeden kişisel verilerini kullandığını iddia etti. Gormsen, Facebook’a üye olan kullanıcıların, karşılarına çıkan koşulları okusalar dahi bu kişisel verilerinin kullanıldığını anlamayacaklarını belirterek, Meta’ya yönelik dava açtı.

1 Ekim 2015-31 Aralık 2019 arasını kapsayan dava, olumlu neticelenmesi durumunda kullanıcı başına Meta, tazminat ödemek zorunda kalacak. Öte yandan Rekabet Temyiz Mahkemesi, söz konusu tazminatın miktarını belirleyecek. Gormsen’in 2,3 milyar Sterlinlik davası ise Facebook kullanıcılarına Meta’nın verdiği zararın bedeli olarak talep ediliyor.

Meta’dan davaya tepki

Bir Meta sözcüsü, konuya ilişkin açıklamasında açılan davaya tepki gösterdi. Rekabet hukuku uzmanı Gormsen’i yalanlayan Meta sözcüsü, verilerinin nasıl işlendiğiyle ilgili Facebook kullanıcılarının, bilgiye ve kontrole sahip olduğunu dile getirdi.

Meta sözcüsü, “İnsanlar hizmetlerimizi seçiyorlar. Çünkü hayatlarına değer katıyoruz. Meta platformlarında kullanıcılar, hangi bilgilerin kiminle paylaşılacağı ile ilgili kontrole sahipler. Bunu yapmalarına müsaade eden araçlar için büyük yatırımlar yaptık.” açıklamasını yaptı

Yorumlar (0)