Başbakan Meloni'den göçmen krizi açıklaması: "Türkiye'ye milyarlarca euro harcadık"

Fransa ile yaşanan göçmen krizine yönelik açıklamalar yapan İtalya Başbakanı Meloni, 2016'da imzalanan göç anlaşmasına dikkat çekerek, "Türkiye'ye milyarlarca euro harcadık" sözlerini kullandı. 

DÜNYA 12.11.2022, 10:38
Başbakan Meloni'den göçmen krizi açıklaması: "Türkiye'ye milyarlarca euro harcadık"

Mülteci sorunu sebebiyle İtalya ile Fransa arasında ipler gerilmiş durumda…

“Artık tek başımıza ilgilenemiyoruz”

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa ile ortaya çıkan göçmen krizine yönelik açıklamalarında Avrupa ölçeğinde bir çözüm gerekliliğine dikkat çekerken, artık İtalya’nın tek başına konuyla ilgilenebilecek durumda olmadığına dikkat çekti.

Akdeniz'de mültecileri kurtaran STK gemilerine ilişkin izledikleri politikayı eleştiren Fransa'nın bu tepkisini, haksız, agresif ve anlaşılmaz olarak değerlendiren Meloni, Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan göç anlaşmasına vurgu yaptı.

"Türkiye'ye milyarlarca euro para harcadık"

Meloni, "Doğu’dan göçmen gelişlerini kontrol etmek için Türkiye'ye milyarlarca euro harcadık, İtalyanlar olarak biz de buna yüz milyonlarca euro ile dahil olduk. Burada bir Avrupa ölçeğinde çözüm istiyorum. AB’de herkesin aynı haklara sahip olduğunun anlaşılması gerekiyor.” sözlerini kullandı.

“Fransa’nın agresif tepkisinden etkilendim”

Meloni’ye açıklamaları esnasında, mültecileri kurtaran STK gemilerine limanlarını açmayan İtalya'nın davranışını “anlaşılmaz” olarak niteleyip, İtalya’dan alacağı 3 bin 500 mülteciye yönelik yeniden yerleştirme programına devam etmeyen Fransa'nın tepkisi soruldu.

Konu ile ilgili Meloni, "Fransız hükümetinin haksız ve anlaşılmaz olan agresif tepkisinden etkilendim. Kamuoyunun bir bölümünün de az da olsa bundan etkilendiğini düşünüyorum." sözlerini kullandı.

“Bu yıl 90 bin kişi ülkemize girdi”

Fransa’nın limanlarını açtığı Ocean Viking adlı geminin 234 mülteci taşıdığını, yılbaşından bu yana İtalya'nın ise 90 bin göçmeni karşıladığına vurgu yapan Meloni, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Yeniden yerleştirme anlaşmasına son verileceğinden söz ediliyor. Bu yıl ülkemize 90 bin insan girdi. 13 ülkenin dahil olduğu yeniden yerleştirme anlaşmasına göre yüzde 10'dan azı 8 bin kişinin (13 ülke arasında) yeniden yerleştirilmesi lazım. Şu ana kadar 117 göçmen yeniden yerleştirildi, bunun 38'i Fransa'da. Bu mekanizmada bir şeylerin yürümediğini görüyoruz.”

“Göç probleminin, bugüne kadar yönetildiği gibi idare edilemeyeceğini düşünüyorum”

Fransa'ya ‘sizi sinirlendiren şey nedir’ diye tepki gösteren Meloni, şunları aktardı:

“İtalya'nın Akdeniz'deki mülteciler için tek liman olması gerektiği doğru mu? Anlaşmada böyle bir şey yazmıyor. Bunu müttefiklerimize sormak istiyorum. İtalya'nın, Afrika'dan gelen mültecilerin karaya çıkacağı ilk yer olması gerektiği mi düşünülüyor? Bunun doğru olduğuna inanmıyorum. Göç probleminin, şu ana kadar yönetildiği gibi idare edilemeyeceğini düşünüyorum."

İtalya'nın sorumlu bir Avrupa ülkesi gibi davranmamakla suçlanmasına da tepki gösteren Meloni, Fransa'nın bir STK gemisine ilk defa liman açtığını söyledi.

Meloni, "İtalya'ya 'sorumlu davranmadı' denildiği esnada küçük teknelerle gelen 600 kişi karşılanıyordu, aynı gün içinde 234 kişi taşıyan Ocean Viking sebebiyle diplomatik ilişkiler es geçiliyor. Bu durum, bana başka bir şeye ihanet etme ihtimali taşıyan güçlü bir tepki gibi geliyor.” açıklamasını yaptı. 

“AB'nin dış sınırları korunmalı”

Meloni, bu problem karşısında yapılabilecekleri aktarırken şunları söyledi:

"Avrupa'nın tek giriş kapısı olduğumuz düşünülebilir ki buna katılmıyorum, bu görevi bunun için üstlenmedim. İkinci seçenek; daima Yunanistan ve Fransa’yla kavga edemeyeceğimizi düşünüyorum. AB'nin dış sınırları korunmalı. Bunu Scholz'a, Macron'a, von der Leyen'e de sundum: (göçmen teknelerinin) Kalkışları önlenecek, Kuzey Afrika devletleriyle görüşecek, oralarda karşılama merkezlerinin kurulmasına öncülük edilecek.” 

Fransa-İtalya arasındaki göçmen krizi

Bu hafta içinde İtalya’nın, Akdeniz'de mültecileri kurtaran 4 STK gemisine önce limanlarını açmakta direnmesi, daha sonra ise liman verdiği 3 geminin 2'sindeki göçmenleri acil sağlık şartlarına göre seçerek tahliye etmesi, bu 4 gemiden 1'ine limanlarını açan Fransa'nın tepkisini çekti.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 10 Kasım'daki açıklamasında, İtalya'nın STK gemilerini reddetmesindeki ısrarın anlaşılmaz bir tercih olduğunu söylemişti.

İtalya'yı sorumlu bir Avrupa ülkesi gibi davranmamakla suçlayan Darmanin, Fransa'nın, söz konusu İtalya'dan göçmenleri yeniden yerleştirme programı kapsamında alacağı 3 bin 500 göçmenin alımını askıya aldığını açıklamıştı.

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani ise Fransa'nın bu tepkisini orantısız olarak değerlendirdiğini aktarmıştı.

Yorumlar (0)