Başbakan halka seslendi: Bir ülke iflasını duyurdu!

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, bugün süresi dolacak olan 1.2 milyar dolarlık borçlarını ödeyemeyeceklerini bildirdi. Ülkenin tarihinde ilk defa temerrüde düşeceğini kaydeden Diyab, kamu borcunun 90 milyar doları geçtiğini ve dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda ilerlediklerini kaydetti. 

DÜNYA 09.03.2020, 12:50
Başbakan halka seslendi: Bir ülke iflasını duyurdu!

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, geçtiğimiz günlerde halka seslendiği televizyon konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.

Ülkenin 2020 yılında toplam 4,6 milyar dolarlık eurobond tahvil senedi ödemesine sahip olduğunu kaydeden Diyab, söz konusu borcun 1,2 milyar dolarlık ilk kısmının vadesinin 9 Mart günü sonlandığını fakat ödemenin askıya alınacağını ifade etti.

Diyab, ülkenin tarihinde ilk defa temerrüde düşeceğini belirterek, kamu borcunun 90 milyarı geçtiğini bildirdi. 

"Dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda"

Lübnan'ın dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda olduğunu vurgulayan Diyab, Lübnanlıların yüzde 40'ından fazlasının önceki politikalar sebebiyle kendilerini yoksulluk sınırının altında bulabileceğini ifade etti. 

Ülkesinin vadeleri dolan borçları ödeme gücüne sahip olmadığını aktaran Diyab, borçlarını tekrar yapılandırmaya çalışacağını söyledi.

Diyab, borçları ödemeyi askıya alma kararının yoğun ve dikkatli çalışmalar sonucunda verildiğini ve bu kararı alırken vatandaşlarının çıkarlarını değerlendirdiklerini belirterek, Lübnan'ın yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışan bir ülke olduğunu fakat hâlihazırda borçlarını zamanında ödeme gücüne sahip olmadığını kaydetti. 

Lübnan'da son durum nasıl?

Lübnan, 1 milyar 200 milyon dolar, 2 milyar 700 milyon dolar ve 700 milyon dolarlık 3 ayrı eurobond tahvili senedi ödemesine sahip. Bu ödemelerin ilk kısmının vadesi bugün yani 9 Mart'ta, ikinci kısmının vadesi nisan ayında, üçüncü kısmının vadesi de bu sene içerisinde doluyor. 

Ülkede ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı gerçekleştirilen protestoların ardından Saad el-Hariri başbakanlığındaki 30 üyeli Ulusal Birlik Hükümeti, 29 Ekim 2019 tarihinde istifa etmişti. 

Saad el-Hariri'nin tekrar başbakanlık görevine sıcak bakmaması nedeniyle Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefikleri, eski Eğitim Bakanı Hassan Diyab'ın başbakanlığında 20 üyeli yeni hükümetin oluşturulmasını sağlamıştı.

Lübnan, farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler bakımında oldukça kırılgan yapısı olan bir ülke. Ülke ekonomisinin 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan beri en büyük kriz ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
 

Yorumlar (0)