"Başarısız olursak on binler ölebilir"

Yeni Zelanda’daki iki üniversitenin hazırladığı raporlarda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasına karşı verilen mücadelenin başarısız olması durumunda 14 ila 80 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini öngörüldü.

DÜNYA 31.03.2020, 14:53
"Başarısız olursak on binler ölebilir"

Radyo Yeni Zelanda’nın servis ettiği habere göre, Auckland ve Otago üniversiteleri, ülkede Covid-19’a karşı sürdürülen mücadelenin başarılı olmaması halinde ortaya çıkacak durum hakkında iki ayrı rapor hazırlayarak Sağlık Bakanlığına sundu.

Otago Üniversitesi: 14 bin kişi ölebilir

Otago Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda, Covid-19’un kontrol altına alınamazsa yaklaşık 5 milyon olan ülke nüfusunun yüzde 64’ünün (3,2 milyon) hastalanacağı ve 14 bin 400 kişinin hastalığa yenik düşebileceği öngörüldü. 

Auckland Üniversitesi: 80 bin kişiyi kaybedebiliriz

Auckland Üniversitesi ise daha kötümser bir tablo ortaya koyarak, ülke nüfusunun yüzde 89'unun (4,45 milyon) salgına yakalanacağını ve stratejiler başarısız olursa 80 bin kişinin yaşamını yitirebileceğini kaydetti.

"En iyi stratejiyi uyguluyoruz"

Otago Üniversitesi tarafından ortaya koyulan raporu hazırlayan ekipte yer alan Doçent Nick Wilson, "Yeni Zelanda iyi bir konumda ve bir ada ülkesi olarak karantina ile çok iyi bir sınır kontrolüne sahip olabilir. Bu yüzden birçok ülkenin yapamayacağı en iyi stratejiyi uyguluyoruz, bunu yapacak durumdayız." şeklinde konuştu.

Yeni Zelanda'da Covid-19’un yayılmasını engellemek için 25 Mart'ta OHAL ilan edilmiş ve dört hafta süreyle zorunlu haller dışında sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Ülkede, salgın sebebiyle şu ana dek bir kişi yaşamını yitirirken, enfekte vaka sayısı 647’ye ulaştı.

Yorumlar (0)