Baş "Kemikkıran" İsrail'de!

Arjantin'de "Kemikkıran" olarak bilinen suç örgütünün bir numarası Federico Schiber'e İsrail'in vatandaşlık verdiği söyleniyor.

DÜNYA 14.09.2019, 16:45 14.09.2019, 18:51
Baş "Kemikkıran" İsrail'de!

İddialara göre Arjantinli avukat Federico Schiber, sigorta ödemesi almak için para ihtiyacı olan kadınlara aşırı şiddet uyguluyor ve de paralarını çalıyordu. Federico Schiber, babasının da dahil olduğu suç şebekesine liderlik etmekle yargılanıyor, İnterpol tarafından aranıyordu. Schiber, son olarak İsrail'e sığındı ve vatandaşlık kazandı.

Arjantin'de bir suç örgütü, düşük gelirli kadınları tespit ettikten sonra sigorta şirketinden para alacaklarını vadederek kadınlara acımasızca şiddet uyguladı. Olaylara kaza süsü vermeye çalışan şebeke, kadınlara ölümüne dayak atıyor, kollarını-bacaklarını sopalarla ve demir çubuklarla kırıyor ve kadınları önceden organize edilen yerlere götürüp yolun ortasına atıyordu. Mağdurlar yine şebeke tarafından ayarlanmış araçlarla hastaneye kaldırılıyorlar, Federico Schiber ise hastaneye gelip "kazaya kurban gitmiş" insanlardan sigorta davası için vekâlet alıyordu. Başlangıç aşamasında hastane masrafları ve her türlü ihtiyacı karşılanıyor gibi görünen mağdurlardan bazılarının kırılan kemikleri sebebiyle bir daha yürüyemediği ortaya çıktı. Daha iyi yaşam şartlarına sahip olmak isteyip sigortadan kapsamlı bir ödeme bekleyen "kazazedeler" 200-300 dolar karşılığında susturuluyor, "Kemikkıran" şebekesi ise düzenlediği iddianamelerle yarım milyonla 1 milyon dolar arasında para kazanıyordu. 

Kapsamlı operasyonlar!

Mağduriyet için potansiyel adayları belirledikten sonra, Federico ve yine avukat olan baba Hugo ofislerinde onlarla bir araya geliyordu ve her davadaki farklı koşullara bağlı olarak "kazazedelere" ne söyleyeceklerini ve nasıl hareket edileceğini açıklıyordu. Ayrıca idarî tarafla da bağlantısı olan çete üyeleri, hukuk sisteminin açıklarına da hakimdi. "Kemikkıran" şebekesi görünür kazalara karışacak olan sürücülerin sigorta poliçelerini kontrol ediyor ve alınacak tazminatı en üst düzeye çıkarmak için her türlü kanıtı üretiyor ve topluyordu.

Mayıs ayında görülen davada, "kaza yapan" ve mağduriyet zincirinin tüm halkalarında kullanılan araçların dizaynı ve bakımı, potansiyel kadın mağdurları bulmak için ajanların kullanımı ve sahte tanıkların işe alınmasını içeren karmaşık ve bir o kadar da iyi organize edilmiş dolandırıcılık sistemi tüm ayrıntılarıyla açığa çıkarıldı. Tanıkların birden fazla kazaya “tanık” olması savcılık tarafından sunulan kanıtların bir parçasıydı. Şebekenin bir diğer suç unsuru da seçtiği kurbanların kimlik kartlarıydı. Kimlik kartları, ancak mağdur kadınlar avukatlık makamına vekâletname verdikten sonra teslim ediliyor yoksa aleyhlerinde kullanılıyordu. Vekâletname vermeleri karşılığında aldıkları paralar ise korkunç derecede düşük bir meblağlardı. 

Verilen cezalar ve Federico'nun kaçışı

Örgütün en üstündeki dört yönetici; dolandırıcılık, ağır saldırı ve yasadışı bir organizasyona üyelik nedeniyle 6 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Tüm operasyonun arkasındaki "beyin" olan baba Hugo Schiber ise en sert cezayı aldı: 18 yıl.

                                              Federico'nun babası Hugo Schiber

Babasına benzer suçlamalarla yargılanacak Federico ise duruşma sırasında kaçmayı başardı. Bu yüzden davasında henüz bir karara varılamadı. Mart ayında Buenos Aires'ten bir tekneye binip Uruguay'a ve daha sonra Uruguay’ın başkenti Montevideo’dan Rio de Janeiro'ya geçtiği öğrenildi. Buradan hareket eden bir uçakla Barselona’ya vardığı ve oradan da İsrail’e ulaştığı adım adım bilinen Federico için İnterpol devreye girmiş durumda.

Soru işaretleri ve İsrail

İsrail'e turist olarak akrabalarını ziyarete geldiğini söyleyen aynı zamanda bir Yahudi olan Federico, Ben-Gurion Uluslararası Havaalanı'ndaki pasaport kontrolünden geçerken hakkında yakalama kararı olmasına rağmen hiçbir güvenlik engeline takılmadı. İsrail'e geldikten sonra da çok geçmeden, İsrail'deki yeni göçmen statüsü dahilinde başvuruda bulundu ve başvurusu onaylandı. İsrail Nüfus ve Göç İdaresi'nden bir yetkili ise yeni göçmenlerin uygunluklarının incelenmesinin zaman aldığını vurgulayarak "Turist olarak gelen ve kısa bir süre sonra göçmenlik başvurusunda bulunan ve de başvurusu hemen onaylanan birinin durumu kesinlikle sorulara yol açıyor.” diye ekledi.

Yorumlar (0)