Barış Pınarı'nda dördüncü gün

Barış Pınarı Harekâtı'nın 4'üncü günü meydana gelen gelişmeler...

DÜNYA 12.10.2019, 16:41 12.10.2019, 17:07
Barış Pınarı'nda dördüncü gün

08:40

Arap Birliği Mısır'ın çağrısı üzerine olağanüstü toplanıyor.

"Kardeş Arap devletinin egemenliğine yönelik operasyonun küstah ve kabul edilemez bir saldırı" açıklaması yapan Mısır Dışişleri Bakanlığı harekâtın ilk günü Arap Birliği'ni toplantıya çağırmıştı.

09:50

Avrupa Birliği üyeleri Türkiye'nin düzenlediği harekâtı kınayarak olası yaptırımları gelecek hafta açıklayacaklar. Avrupa Birliği, Türkiye’yi, Suriye’nin kuzeyindeki askerî operasyonunu durdurmaya çağırdı.

10:13

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Esper, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’la yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunarak “Operasyonu durdurabileceklerine ilişkin bir işaret görmedim” mesajını verdi. 

Mark Esper, “Başkan, komuta kademesi, CENTCOM ve ben dahil hepimiz Türk mevkidaşlarımızla konuştuk. Statükoya dönelim ve güvenlik mekanizmasını işletelim dedik. Türkiye’nin tek taraflı olarak harekete geçmeye karar vermesinden büyük hayal kırıklığına uğradık. Operasyonun ikili ilişkilerimize zarar vereceği kaygımızı ilettik.” dedi. Esper, “İkili ilişkilerimize dramatik bir zarar verdiğini düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.

10:40

Şanlıurfa Akçakale'de basın mensuplarının kaldığı otelin yakınına havan topu düştü. Akçakale'de gazetecilerin kaldıkları otele oldukça yakın bir mesafeye düşen havan topu sonrasında herhangi bir can kaybı ya da yaralanmanın olmadığı bildirildi. 

10:50

Türk ordusu destekli Suriye Millî Ordusu, Suriye'nin kuzeyindeki stratejik açıdan önemli bir karayoluna ulaştılar. Suriye Millî Ordusu Münbiç'ten Kamışlı'ya giden M4 karayoluna ulaştı. M4 kara yolu, Türk sınırına 30 kilometre mesafede bulunuyor ve Halep-Haseke yolu olarak da biliniyor.

11:10

TRT World televizyonuna röportaj veren İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Türkiye ve Suriye arasında halen geçerli olan Adana Mutabakatı güvenliğin sağlanması için daha iyi bir yol olabilir. İran, Suriyeli Kürtleri, Suriye hükûmetini ve Türkiye'yi bir araya getirerek Suriye ordusunun Türkiye ile beraber sınırı korumasını sağlayabilir." mesajlarını verdi.

12:17

Millî Savunma Bakanlığı: Fırat’ın doğusundaki Rasulayn meskun mahâli kontrol altına alındı. Millî Savunma Bakanlığı, Twitter'dan yaptığı açıklamada Fırat’ın doğusundaki Rasulayn meskun mahalinin kontrol altına alındığını belirtti.

YPG'nin çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise Rasulayn kent merkezinin hâlâ kontrol altında olduğunu duyurdu.

12:34

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin herhangi bir yabancı asker varlığından kurtarılması gerektiğini ve bu kuralın bütün devletler tarafından uygulanması gerektiğini söyledi.

Putin, Suudi Arabistan ziyaretinden önce Arap medyasına verdiği demeçte, "Bugün bu konuyu, hem yabancı hem de Suriye'den gelen yabancı birliklerin geri çekilme ihtiyacını hem İranlı hem de Türk olan tüm ortaklarımızla görüşüyoruz ve Amerikan ortaklarımıza da tekrar tekrar anlattık" ifadelerinde bulundu.

13:50

Savunma Bakanı Hulusi Akar, "ABD gözlem noktasının yaklaşık 1000 metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza Doçka ve havan tacizleri yapıldı. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alındı. ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir. Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir. Zaten karargahlarımızla ABD’liler arasında gerekli koordinasyon yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

15:15

Arap Birliği Genel Sekreteri: Operasyon Suriye'nin egemenliğine saldırı.

Mısır'ın çağrısı üzerine olağanüstü toplanan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebul Geyt, Barış Pınarı Harekâtı'nı "Bu, bir Arap devletinin topraklarını işgal edip egemenliğine saldırmaktır" şeklinde değerlendirdi.

15:32

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa ve Mardin'de kriz koordinasyon merkezleri oluşturduklarını açıkladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"HDP’nin 9 Ekim’de oluşturduğu Merkezi Kriz Koordinasyonuna bağlı olarak bugün itibarıyla Urfa ve Mardin için iki ayrı kriz merkezi oluşturuldu. Mardin ve Urfa’da çalışma yürütecek olan kriz merkezlerinde HDP PM üyeleri, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları yer alıyor. Oluşturulan merkezler; krizin derinleşerek sınır bölgelerindeki yerleşim yerlerinin boşaltılması ve saldırılar sonucunda yaşanan can kayıpları ve yaralamalara karşı tedbir geliştirmek, dayanışma ağları oluşturmakla görevlendirildi. HDP tarafından bölgedeki il, ilçe örgütleri ve belediyelerine gönderilen genelgede her türlü hazırlığın tamamlanarak dayanışma ağlarının güçlendirilmesi istendi. HDP’nin ayrıca Meclis Başkanvekili Mithat Sancar başkanlığında milletvekilleri ve PM üyelerinden oluşan bir heyeti, can kayıplarının arttığı Nusaybin’de incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti."

15:46

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Elçisi Geir Pedersen, Riyad'da Suriye Anayasa Komitesinin (SCC) ilk oturumu için hazırlanan Suriye muhalefet hazırlık temsilcileriyle görüştü.

Yorumlar (0)