Balkanlar'da yürekler ağızda!

Arnavutluk’un başkenti Tiran'da dün sabaha karşı meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar 21 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, yaralı sayısı 650’ye ulaştı. Şiddetli deprem Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan’da da hissedildi. Arnavutluk 100 kadar artçıyla panik yaşarken, Bosna’da da 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Arnavutluk'taki depremden etkilenen bölgelere ulaşan ilk ekip olan AFAD da çalışmalarına başladı.

DÜNYA 27.11.2019, 08:39 27.11.2019, 09:21
Balkanlar'da yürekler ağızda!

Arnavutluk’un başkenti Tiran'da dün sabaha karşı meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki yer sarsıntısında şimdiye kadarki tespitlere göre en az 21 kişi hayatını kaybetti. Arnavutluk Sağlık Bakanlığı, yaralı sayısının ise en az 650 olduğunu ve bazı yaralıların durumunun kritik olduğunu duyurdu.

IGJEUM'den (Arnavutluk Yer Bilimleri, Enerji, Su ve Çevre Enstitüsü) yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Arnavutluk'un batısındaki Dıraç kentine 15 kilometre uzaklıktaki yer sarsıntısının, yerin 38 kilometre derinliğinde oluştuğu ve büyüklüğünün 6,4 olduğu belirtildi. 6,4’lük yıkıcı depremden 10 dakika sonra ise 5,5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha bölgeyi vurdu. Arnavutluk'ta 100’ün üstünde artçı sarsıntının gerçekleştiği ve yenilerinin de olabileceği belirtildi.

Arnavutluk Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Arnavutluk'un başkenti Tiran’daki üniversite hastanesinde 180 kişinin tedavi altına alındığı, Dıraç şehrinde ise 150 kişinin tedavi için hastanelere getirildiği ya da kendi imkânlarıyla geldiği vurgulandı. Arnavutluk’ta 21 Eylül 2018 tarihinde meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremde ise 132 kişi yaralanmış, 600’den fazla yapı zarar görmüştü.

Halkın açık alanlardaki bekleyişi sürüyor

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da birçok noktada enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, depremin meydana geldiği sabah 03.54’ten itibaren panik hâlinde evlerini terk eden insanlar sokak ve caddelerde beklemeye devam ediyor. 5,4 büyüklüğünde meydana gelen ikinci bir yer sarsıntısından sonra insanlar evlerine dönmekten korkuyor. Deprem Tiran dışında Durs ve Thuman gibi şehirlerde binaların çökmesi ve hasar görmesine sebep oldu. Thuman ve Durs kentlerinde birkaç binanın tamamen çöktüğü bildirildi. Enkaz altından kalan vatandaşların olup olmadığı ise henüz bilinmiyor. Hasar gören binaların sayısı da tespit edilebilmiş değil.

Eğitime ara verildi, ne zaman başlayacağı belli değil!

Depremin merkez üssü olan Tiran'ın yanısıra Durs vilayetinde de eğitime ara verildi. Tiran Rinas havalimanı da terminalin hasar görmesi sebebiyle ulaşıma kapatıldı.

Thuman kentinde şehir hastanesindeki yaralıları ziyaret eden Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, durumu dramatik olarak nitelendirdi. Başbakan Edi Rama da Durs kentinde Bakanlar Kurulu üyeleriyle birlikte incelemelerde bulundu. Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı Arnavutluk genelinde bugün eğitime ara verildiğini, önümüzdeki günlerde eğitime devam edilip edilmeyeceği ya da eğitimin ne zaman başlayabileceği ile ilgili ilerleyen zamanlarda bilgilendirme yapacaklarını bildirdi.

Balkanlar sallanıyor

Arnavutluk’un başkenti Tiran merkezli deprem adeta balkanları salladı. Şiddetli deprem, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan’da da hissedildi. Depremin bölgede en az 10 milyona yakın insan tarafından hissedildiği vurgulandı.

20 Türk vatandaşı kurtarıldı, birinin durumu ağır!

Depremin merkezi olan liman şehri Durs’ta “Palma” isimli 7 katlı otel de tamamen çöktü. Yedi misafir ve personelinin hafif yaralandığı otelde kalan 20 Türk vatandaşı ise sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından birisinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, bir Türk vatandaşının omurga kırığı nedeniyle ağır yaralı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı ambulans uçağıyla Türkiye’ye getirileceğini açıkladı.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde yaralanan kişinin 2 çocuk babası Cüneyt Kılınçpınar (42) olduğu açıklandı. Sağlık Bakanlığının devreye girmesiyle Tiran'dan alınarak ambulans uçakla İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na getirilen 42 yaşındaki Türk vatandaşı Cüneyt Kılınçpınar, tedavisi için buradan sağlık ekipleri tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hastanede tedavi altına alınan 42 yaşındaki 2 çocuk babası Türk vatandaşı Cüneyt Kılınçpınar'ın sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.

İlk ulaşan ekip AFAD oldu

Arnavutluk'taki depremden etkilenen bölgelere ulaşan ilk ekip ise AFAD oldu. Deprem sonrası Arnavutluk'un Dıraç şehrine gelen Türk arama kurtarma ekipleri enkazlarda arama kurtarma çalışmalarına başladı.

Yorumlar (0)