Balistik füze ülkesi İran’ın askerî gücü

ABD’nin Bağdat’ta Kasım Süleymani’yi vurmasının ardından tüm dünya İran’la ABD arasındaki bölgesel bir çatışma riskini konuşuyor. Bu risk gün geçtikçe tırmanıyor. Uzmanlar, muhtemel bir çatışma durumunda ABD’nin Orta Doğu'daki olağanüstü boyutlardaki ateş gücüne İran’ın nasıl karşılık vereceğini düşünüyor. Peki, İran’ın askerî gücü nasıl? İran gerçekten bir füze ülkesi mi? Cevabı haberimizde…

DÜNYA 06.01.2020, 17:43 07.01.2020, 11:05
Balistik füze ülkesi İran’ın askerî gücü

İran’ın bölgesel düzeydeki Hizbullah gibi kendisine oldukça yakın duran örgütlerle de ilişkileri hâlihazırda yerini alıyor ancak öncelikle İran’ın müstakil bir devlet olarak ABD’nin karşısına nasıl bir askerî güçle çıkacağı merak konusu… Bu durum belli resmî rakamlarla temellendirilince savaş çıkması durumunda ne olacağına dair belli spekülasyonlar ortaya çıkarılıyor.

Füze ülkesi İran

İran’ın savunma gücü temelde füzelere dayandırılıyor. İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Hatemi'nin iddiasına göre, İran füze mühimmatında; ABD, Rusya ve Çin’den sonra en güçlü dördüncü ülke olarak adını yazdırıyor.

İran’ın askeri envanter gücü

Yukarıdaki verilerin yanı sıra, İran zorunlu askerlikle temellendirerek ülkenin yarısının savaşa hazır olduğunu sıklıkla vurguluyor.

Hava Kuvvetleri Gücü

İran’ın en zayıf kısmı olan Hava Kuvvetleri’nde, mevcut savaş uçaklarının sadece yarısı kullanılabilir durumda; İran çoğu uçağını yedek parça sorunlarından dolayı kullanamıyor, hangarlarda bekletiyor.

İran’ın savaş uçağı sayısı

İran’ın helikopter sayısı

İran’ın deniz gücü

Uzmanlar, İran’ın deniz gücünün de oldukça zayıf olduğunu söylüyor. İran Silahlı Kuvvetleri, uzun yıllardır yaşadığı ambargo nedeniyle yedek parça sıkıntısı yaşıyor. Bu nedenle İran’da yerli savunma sanayiye odaklanılmış durumda.


İran, dünya ortalamasının yanında başarılı bulunmasa da kendi uçağını yapmış ülkelerden birisi. F-5 uçağını model alarak yapılan Azerehş savaş uçağı çoğunlukla kara hedeflerini vurmak üzere tasarlansa da, havada da savaşabiliyor. Bununla birlikte Saika uçağı da avcı uçağı tasarlandı ancak hava taarruzunda henüz kullanılmış değil.

İran Zırhlı Birlikleri

Zülfikar ana muharebe tankı bugüne kadar 100 adet üretilmiş ancak sahada henüz denenmedi.

Kadir denizaltısı, fazla derin olmayan sularda yüzebilen ancak füze fırlatabilen ve yüksek isabet oranına sahip olan bir denizaltı gemisi olarak biliniyor. Kadir denizaltısından fırlatılabilir Zülfikar füze fırkateyni, ileri elektronik iletişim ve optik teknolojiyle donatılmış ve güçlü manevra yeteneğiyle savaşa hazır bulunuyor. Zülfikar füze fırkateyni temelde Basra Körfezi’ne yönelik hazırlanmış bir sistem olarak tasarlandığı da kaydediliyor.

İran’ın esas gücü olarak ele aldığı füze sistemi nasıl?

İran’ın toplam 1900 adet uzun, orta ve kısa menzilli füzesi yer alıyor ve bu füze sisteminin temelini ŞAHAB balistik füzeleri oluşturuyor. ŞAHAB-3 / SİCCİL ve HÜRREMŞEHR, Orta Doğu ve Orta Asya'yı menzilinin içine alan bir sisteme sahip.

Son dönemde tartışılan SUMAR ise 2.500 km menzili, nükleer başlık taşıyabilme kapasitesi ve çok yüksek irtifalara çıkabilmesiyle çok uzak mesafeleri vurabiliyor.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)