Balık ağlarıyla ilgili çarpıcı araştırma

Araştırma, denizlere bir senede düşürülen veyahut terk edilen balık ağlarının gezegenimizin çevresini 18 defa sarabileceğini ortaya koydu.

DÜNYA 23.10.2022, 01:32 24.10.2022, 08:15
Balık ağlarıyla ilgili çarpıcı araştırma

Avustralya medyasında yer bulan habere göre, her sene balık ağları, kanca ve balık tuzağı sulara terk ediliyor.

Balıkçılık yapanların denizlere düşürdüğü ve onlarca sene su altında varlığını koruyabilen av malzemeleri çevre kirliliğine yol açıyor. 

Terk edilen ağların sebep olduğu tehlike, kontrolsüz bir şekilde avlanmayı devam ettirdikleri için 'hayalet avcılık' olarak tanımlanıyor.

Hayalet avcılığın büyük zararlar verdiği türler arasında nesli tükenme tehlikesi altında olan canlılar da bulunuyor. Örneğin, son 50 senede yüzde 70 oranında azalan vatozlar ve köpek balıklarının, kancalara ve ağlara takılarak yara aldıkları biliniyor.

"Küçük tekneler daha çok atık bırakıyor"

Endüstriyel av malzemeleri üzerine faaliyetlerde bulunan Avustralyalı araştırmacıların gerçekleştirdiği yeni bir değerlendirme doğrultusunda, bir senede denizlere bırakılan balık ağları, gezegenimizi 18 defa saracak uzunluğa sahip.

Araştırmayı sürdüren ekipte bulunan Kelsey Richardson, değerlendirmeye ulaşmak için direkt olarak balıkçılıklardan sağladıkları verileri kullandıklarını kaydetti.

Çalışma çerçevesinde yedi ülkeden 450 balıkçı ile kullandıkları ve kaybettikleri av malzemelerine dair görüşme gerçekleştirildi. 

Bahse konu araştırmada, balıkçı teknelerinin büyüklüğünün denize düşürülen balık tuzağı ve ağların oranını direkt olarak etkilediği; büyük teknelerin ve gemilerin çok daha iyi avcılık teknolojilerine sahip olduğundan dolayı küçük teknelere nazaran çok daha az atık bıraktığı ifade edildi.

Yorumlar (0)