Bakan Zadic açıkladı: Nazi propagandası yapanlar memur olamayacak

Avusturya Adalet Bakanı Alma Zadic, Nazi propagandası yaptığı iddiasıyla cezaya çarptırılan memurların memuriyetten çıkartılacaklarını duyurdu. 

DÜNYA 15.10.2022, 09:37 17.10.2022, 09:50
Bakan Zadic açıkladı: Nazi propagandası yapanlar memur olamayacak

Twitter'dan açıklama yapan Bakan Zadic, demokrasi ve insanlık düşmanı Nazi ideolojisi destekçilerine karşı daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek, söz konusu kişilerin demokratik kurumlarda yerinin olmadığını söyledi. 

Nazi propagandası yapanlar memur olamayacak

Ülkede Nazi ideolojisini yasaklayan kanuna aykırı davrandığı için ceza alan memurların kamuda çalışmalarına son vereceklerini söyleyen Zadic, "(Nazi propagandası sebebiyle) hakkında mahkumiyet kararı verilen kamu görevlilerinin memuriyetten çıkartılmaları için yasa düzenlemesi hazırlıyoruz." sözlerine yer verdi.

"Bu yaklaşımlar, demokrasiye saldırı"

Zadic, "Nazi’yi yücelten her türlü yaklaşımın demokrasiye bir saldırı olduğunu" belirterek, Nazi propagandası sebebiyle para cezasına çarptırılan veya hüküm giyen memurların devlet görevinde işinin olmadığını söyledi.

Avusturya'da 1947 tarihinde yürürlüğe giren "Verbotsgesetz" olarak isimlendirilen kanun, Nazi ideolojisini suç olarak değerlendirirken bu görüşün tekrar canlandırılması, propagandasının yapılması ya da yüceltilmesini yasaklıyor.

Ne olmuştu?

Avusturya ordusunda görevli olan bir çavuşun, 2019-20'de Nazi sembolleri bulunan üniforma giydiği için bu ideolojinin propagandasını yaptığı iddiasıyla para cezasına çarptırılmasına karşın ordudan atılmayarak geri hizmette görevlendirilmesinin hafta başında ortaya çıkması tepki çekmişti.

Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen başta olmak üzere çeşitli çevrelerin tepki gösterdiği hadiseye yönelik ilişkin mevzuat boşluğu sebebiyle para cezasına çarptırılan askerin, ordunun mutfağında görevlendirilmesi sonrasında Adalet Bakanlığı konuya müdahil olmuştu.

Yorumlar (0)