Bakan Çavuşoğlu ve Lavrov'dan ortak açıklama! Taslak metin hazırlandı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ortak basın açıklaması düzenledi.

DÜNYA 13.01.2020, 18:54 13.01.2020, 19:48
Bakan Çavuşoğlu ve Lavrov'dan ortak açıklama! Taslak metin hazırlandı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ortak basın açıklaması düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Moskova'da mevkidaşlarıyla gerçekleştirdikleri toplantıların ardından konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Libya'da iki tarafın da onay vereceği bir ateşkes için çalışılması hakkında "Cumhurbaşkanlarımızın 8 Ocak'taki çağrısı doğrultusunda Libya tarafları arasında bir ateşkes imzalanması için Rus ortaklarımızla birlikte gün boyu çalıştık" şeklinde konuştu.

Hafter süre istedi!

Bakan Çavuşoğlu, "Muhtemel bir ateşkesin modalitelerini içeren taslak bir metin ortaya çıkardık. Bu metin üzerinde özellikte Hafter tarafından gelen değişik önergeleri de uzlaşı anlayışıyla dikkate aldık. Bu metin nihai hale geldikten sonra Lavrov'un da söylediği gibi sayın Sarrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri bu metni imzalayarak Türkiye tarafına teslim etti" dedi ve Hafter tarafının ateşkes anlaşmasını imzalamak için yarına kadar süre talep ettiğini belirtti.

"İki taraf da yazılı bir şekilde bu taahüdü yerine getireceklerdir"

Çavuşoğlu, "Sabah Hafter tarafı da bu metni imzalarsa daha önce girişimimiz sonucunda ve iki başkanın çağrısı sonucunda sözlü olarak ateşkese uyacaklarını ilan eden Sarrac ve Hafter tarafı yazılı bir şekilde bu taahüdü yerine getireceklerdir" ifadeleriyle Libya'da diploımatik bir çözümün oldukça yakın olduğunu dile getirdi. Dışişleri Bakanı, bu taahhütle birlikte Berlin süreci ve Birleşmiş Milletler'in de çabalarıyla birlikte Türkiye ve Rusya'nın da bir sonuca ulaşılması için uğraşmaya devam edeceğini ifade etti.

Lavrov, Hafter'in imza atacağından yana umutlu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Çavuşoğlu'yla düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme dair konuştu. Lavrov, Hafter tarafının da yarın olumlu bir karar vereceğini umduğunu belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı, ateşkes çalışmalarının uzun süredir gündemde olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılan çağrıyla pazar günü saat 00.00’da devreye giren ateşkese yönelik konuları detaylandıran bir evrakı değerlendiriyoruz" dedi.

"Bir ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz

Taslak metnin Moskova'da gerçekleştirilen çalışmalar sonucu oluşturulduğunu belirten Lavrov, “Belge üzerinde ciddi istişareler yapıldı ve bir ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri bu belgeyi imzaladılar" dedi.

"Türk ve Rus tarafları gerekli desteği sağlamaya devam edecektir"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hafter güçlerinin ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin başkanı olan Akile Salih'in de ateşkes taslağına ılımlı yaklaştığını ifade etti ve "Yarın sabaha kadar ilave süre istediler. Umarız onlardan da olumlu bir karar çıkacak. Türk ve Rus tarafları, şu anda istişare edilen anlaşmaların uygulanması için onlara gerekli desteği sağlamaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Libya'da ateşkes nasıl başladı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye üzerinden Avrupa'ya Rus doğalgazını taşıyacak TürkAkımı doğalgaz boru hattının açılışı için 8 Ocak'ta İstanbul'da bir araya gelmişti. İki lider, burada yaptıkları görüşmenin sonucunda Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Hafter güçlerine ateşkes çağrısı yapmıştı. İki tarafın da kabulüyle diplomatik bir çözüm yolu oluşturulması için 12 Ocak'ta ateşkes başlamıştı.

Yorumlar (0)