"Bahane yok, 31 Ekim'de ayrılacağız"

İngiltere’de Başbakan Johnson, Bakanlar Kurulunu acil topladı. Johnson, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Herkesin bilmesini istiyorum ki, hiçbir koşul altında Brüksel'den bir erteleme daha istemeyeceğim. 31 Ekim'de ayrılacağız, 'ama'sı veya 'eğer'i yok." dedi.

DÜNYA 02.09.2019, 20:32 02.09.2019, 22:27
"Bahane yok, 31 Ekim'de ayrılacağız"

İngiliz basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, Boris Johnson, bakanlarıyla bir erken seçim senaryosunu masaya yatırdı.

Buna göre, Johnson'ın, parti içindeki muhaliflerin, muhalefet partileriyle hareket ederek, Brexit sürecini tıkaması ihtimaline karşı bakanlarıyla erken seçim kararı alabileceği aktarılıyor.

Johnson'ın, 31 Ekim'deki Brexit tarihi öncesinde erken seçime giderek, daha güçlü bir hükümetle ülkeyi AB üyeliğinden ayırmayı planladığı öne sürüldü.

Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümeti, Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisinin (DUP) dışarıdan desteğiyle parlamentoda 1 milletvekili farkla iktidarda yer alıyor.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA GELDİ

Johnson, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Herkesin bilmesini istiyorum ki, hiçbir koşul altında Brüksel'den bir erteleme daha istemeyeceğim. 31 Ekim'de ayrılacağız, 'ama'sı veya 'eğer'i yok." dedi.

Bir ay önce göreve gelmesinin ardından AB ile yeni bir Brexit anlaşması ihtimalinin güçlendiğini belirten Johnson, milletvekillerini, İngiltere'nin müzakere pozisyonunu zayıflatacak bir adım atmaktan kaçınmaya davet etti.

"Genel seçim istemiyorum, siz de istemiyorsunuz." diyen Johnson, 31 Ekim'de Brexit'i gerçekleştirme sözünden vazgeçmeyeceğine değindi.

Johnson, Brexit'i bir kez daha ertelemenin "anlamsız" olacağını da sözlerine ekledi.

KRALİÇE MECLİS TATİLİNE ONAY VERMİŞTİ.

Johnson, çarşamba günü Kraliçe 2. Elizabeth'ten parlamentonun 9 Eylül-14 Ekim'de tatil edilmesini istemiş, Kraliçe de buna onay vermişti.


Bu isteğin onaylanmasıyla Johnson'un, parlamentonun anlaşmasız Brexit'i önleyecek bir yasa çıkarmasını engellemesi mümkün hale gelmişti.


Muhalefet ise parlamentonun tatil edilmesi girişiminin "anayasal zorbalık" olduğunu belirtmişti.
 

Yorumlar (0)