BAE yeni savaş başlatacak

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Libya’da yeni bir savaş çıkarmak için harekete geçti.

DÜNYA 23.11.2020, 08:32 23.11.2020, 14:54
BAE yeni savaş başlatacak

BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) Libya’da yeni bir savaş çıkarmak için büyük bir hamle yaptı. Adeta Ortadoğu’da kaos, kargaşa, katliam ve terör trafiğini yöneten Veliaht Prensi Zayed’in, Libya’daki savaş suçlusu terörist Halife Hafter milislerini desteklemek için yeni nesil bir topçu roket sistemi verdiği ortaya çıktı.

Rusya'da yayın yapan haber kanalı Zevzda, Birleşik Arap Emirlikleri’nin darbeci Halife Hafter’e Sırp yapımı “Morava” topçu roket sistemi verdiği bilgisini geçti. 2011 yılında üretilen ve 2019 Kasım ayında Sırp ordusunun emrine verilen Morova sisteminin dünyada ikinci kullanıcısı ise Birleşik Arap Emirlikleri ordusu. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Libya’da SİHA (Silahlı İnsansız Hava Araçları) kullandığına dair deliller ele geçiren UAÖ (Uluslararası Af Örgütü) geçtiğimiz haftalarda da Birleşik Arap Emirlikleri’nin Libya ve Yemen’de sivillere karşı insanlık ve savaş suçu işlediğini ve sağlam deliller bulunduğunu duyurmuştu.

ABD'ye uyarı yapıldı: Sakın ortak olma!

Uluslararası Af Örgütü, BAE’ye silah satan Amerika Birleşik Devletleri’nin de bu savaş suçlarından sorumlu tutulabileceği uyarısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü’nde Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun savunuculuk direktörlüğünü yapan Philippe Nassif, Amerika'nın, BAE'ye silah satmaktan, Yemen ya da Libya’daki olası savaş suçları hükmü ile muhatap olma riskinden kesinlikle kaçınması gerektiğini hatırlattı.

Amerikan İHA'ları (insansız hava aracı) kullanılarak uluslararası hukuku çiğneyen ve binlerce Yemenli masum sivili katleden Birleşik Arap Emirlikleri saldırılarından sorumlu tutulacağı uyarısında bulunan Philippe Nassif, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığının 2,9 milyar dolar bedelindeki İHA'ları Birleşik Arap Emirlikleri’ne satmayı planladığını ABD Kongresi’ne bildirdiğine de işaret etti. Abu Dabi'ye silah satışı kaygı verici olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)