BAE, gözünü doğa harikası adaya dikti!

Yemen'in güneyindeki ayrılıkçı milisleri destekleyerek nüfuz alanını genişletmek isteyen BAE, şimdi de gözünü Yemen'in güneyindeki doğa harikası Sokotra Adası'na çevirdi.

DÜNYA 22.06.2019, 17:11
BAE, gözünü doğa harikası adaya dikti!

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Aden Körfezi ile Afrika Boynuzu arasındaki Sokotra Adası'nı ülkenin güneyinde desteklediği ayrılıkçı milisleri kullanarak bu hafta içinde ele geçirmeye çalıştı. Yemen'e ait olan Sokotra, stratejik öneme sahip doğa harikası bir ada olarak biliniyor.

Yemen'de yaklaşık beş yıldır devam eden savaşta Suudi Arabistan'ın başını çektiği Arap koalisyonunun en büyük askeri ortağı BAE, güneyde destek verdiği milis ordularıyla alan kazanmaya çalışırken, son olarak Aden Körfezi ve Afrika Boynuzu yakınındaki doğa harikası Sokotra Adası'na gözünü dikti.

Suudi Arabistan'ın Yemen'de gerçekleştirdiği askeri operasyon çerçevesinde BAE, Ekim 2016'da adadaki insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra adaya bir askeri üs inşa etmeye başladı. Yemen içindeki bazı gruplar, BAE'nin 2017 boyunca adada artan askeri varlığı üzerine ülkeyi adayı işgal etmeye çalışmakla suçladı.

BAE'nin girişimleri 'işgal' olarak tanımlandı 

BAE, 30 Nisan 2018'de Yemen Başbakanı Ahmed bin Dagir'in adada bulunduğu sırada, desteklediği güneyli ayrılıkçı milislerle birlikte hava kargosuyla adaya zırhlı araçlar, tank ve ağır mühimmat çıkardı. Güneydeki ayrılıkçı milisler de Hadibu kentinin resmi binalarına BAE bayrakları çek+ti.

Uluslararası meşruiyete sahip Yemen Hükümeti, BAE'nin adadaki girişimlerini 'saldırı ve işgal"'olarak tanımladı.

Yemen hükümetinin hamisi Suudi Arabistan'ın araya girmesiyle 14 Mayıs 2018'de taraflar arasında anlaşma sağlandı. Güneyli ayrılıkçılar ve BAE, Sokotra'daki stratejik binaları merkezi hükümete teslim ederek adadan çekildi. 

Silahlı çatışmaların ardından çekilmek zorunda kaldılar

BAE'nin, çoğunluğunu güneydeki ayrılıkçı gruplardan oluşturduğu Hizam el-Emni'nin (Güvenlik Kemeri) yanı sıra desteklediği gruplarla ülkenin güneyindeki Aden'den başlayarak Babu'l Mendeb Boğazı'nın kıyı şeridini ele geçirme girişimleri son dönemde hız kazandı.

Babu'l Mendeb Boğazı şeridinde hakimiyet sağlamak için kendi kontrolünde milis orduları kuran BAE, gözünü Hint Okyanusu, Afrika Boynuzu ve Aden Körfezi arasındaki bu adaya dikti. BAE'nin güdümündeki Güvenlik Kemeri milis grubu, geçen salı günü adaya çıkarma yapmak istedi. 

Adadaki Yemen merkezi hükümetine bağlı sahil güvenlik güçleri ve BAE destekli milisler arasında çatışmalar meydana geldi. BAE'ye bağlı güçler, salı gecesi Sokotra Adası'ndaki hükümet güçleriyle yaşanan silahlı çatışmaların ardından adadan çekilmek zorunda kaldı. 

Yemen merkezi hükümetinin tepkisini çeken bu olayın ardından Devlet Bakanı Abdulgani Cemil, BAE'nin adadaki varlığını 'tam anlamıyla bir işgal' olarak tanımladı ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bu konuda kesin bir karar alması için çağrıda bulundu. 

Sokotra Adası nerede?

Dünya çapında masallara özgü doğasıyla bilinen ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirası Listesinde bulunan Sokotra Adası, Hint Okyanusu'nda Aden Körfezi ile Afrika Boynuzu arasında kalan stratejik bir konumda yer alıyor. 

Somali'nin 240 kilometre doğusundaki Sokotra Adası, doğudan batıya 132 kilometre ve kuzeyden güneye 49 kilometre genişliğe sahip.

Ziyaretçiler, sadece Sokotra'ya özel bitki türlerinin sıra dışı manzarasını 'dünya ötesi' şeklinde nitelendiriyor. 

BM'nin 1997 tarihli araştırmasında çalışan biyologlara göre, Hint Okyanusu'nun 'Galapagos'u şeklinde tanımlanan adadaki bitkilerin yüzde 37'si ve sürüngenlerin yüzde 90'ının dünyada eşsiz olduğu belirtiliyor. 

Kalın gövdesi, yukarıya doğru uzanan kalın ve sık dallarla üstü yeşil bir şemsiyeye benzetilen Kan Ejderhası Ağacı (Dracaena Cinnabari), adada bulunan eşsiz sembolik görsellerin başını çekiyor. 

Ada bu doğal güzelliğinin dışında, Afrika Boynuzu ve Yemen'in güneyindeki Aden Körfezine uzanan suların açığındaki konumu ile stratejik bir öneme sahip. 

Yorumlar (0)