BAE'den Macron'a: Erdoğan'a karşı birleşelim!

Erdoğan'a karşı Macron'a destek çağrısı yapan BAE Dışişleri Bakanı, "Macron kesinlikle haklı ve Erdoğan'a karşı Avrupa'yı bir olmaya davet ediyoruz." dedi.

DÜNYA 03.11.2020, 15:05
BAE'den Macron'a: Erdoğan'a karşı birleşelim!

Avrupa'da aradığı "Erdoğan'a karşı birleşme" çabaları karşılık bulmayan Türk ve İslam düşmanı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a haftalar sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) cevap geldi.

İslam dinini terörle, Müslümanları teröristlerle ilişkilendiren Emmanuel Macron, Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri "ifade özgürlüğü" kisvesi altında savunarak kimsenin bu karikatürlerin yayınlanmasına engel olamayacağını belirtmişti.

Abu Dabi yönetiminden ise adeta "Ben Avrupa'dan daha İslam düşmanıyım, beni gör" dercesine bir çıkış geldi.

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Die Welt'e konuşan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Anwar Gargash, "Macron'un Müslümanları dışlama arzusu yok" diyerek Fransız Cumhurbaşkanı'nı savundu.

Emmanuel Macron'un konuşmasında gerçekte ne söylediğini iyi dinlemek gerektiğini savunan Anwar Gargash, "Sayın Macron Batı'daki Müslümanları kesinlikle izole etmek istemiyor. Macron kesinlikle haklı." dedi.

Müslümanların Avrupa'ya daha iyi entegre olması gerektiğini ileri süren BAE Dışişleri Bakanı Anwar Gargash, Fransa devletinin aşırılıkla ve toplumsal kapalılıkla mücadele etme hakkına sahip olduğunu belirtti.

"Erdoğan'a karşı bir olalım"

Soru yöneltilmemesine rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da saldıran Anwar Gargash, "Erdoğan bir zaaf, bir zayıflık ya da küçük bir boşluk görür görmez bunu kullanıyor. Ona kırmızı çizgiyi gösterilinceye kadar müzakere etme arzusu taşımıyor. Macron'un Batı'daki Müslümanları izole etme gibi bir amacı yok. Macron kesinlikle haklı. BAE olarak biz de Avrupa'yı Erdoğan'a karşı bir olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Macron AB'de aradığı desteği bulamamıştı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Korsika adasında düzenlenen Med7 (AB Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri) Zirvesi öncesi basın toplantısı düzenlemiş ve Türk halkının büyük bir halk olduğunu ve iyi şeyleri hak ettiğini belirterek, Avrupalılar olarak Türk halkına değil, Erdoğan'a karşı açık ve sert olmaları gerektiğini savunmuştu.

BAE, karikatüriste dava açmıştı!

Hz. Muhammed'e hakaret karikatürlerini "fikir özgürlüğü" kapsamında görerek Macron'a destek veren BAE, İsrail-BAE eleştirisini karikatürüne yansıtan ve hiçbir hakaret unsuru bulunmayan karikatür sebebiyle İngiltere merkezli El-Arabi el-Cedid gazetesinin Ürdünlü karikatüristi İmad Haccac'a dava açmış, karikatür sanatçısı yargılanmak için DGM'ye (Devlet Güvenlik Mahkemesi) sevk edilmişti.

Yorumlar (0)