BAE'den Hafter'e 100 uçak dolusu...

Libya'yı cehenneme çeviren darbeci general Halife Hafter'in en önemli destekçisi BAE, askerî kargo uçaklarıyla 43 günde 100 sefer yaptı. Taşıma kapasitesi toplam 6 bin tona tekabül eden seferlerde askerî mühimmatın yanında "paralı asker" desteği sağlanıp sağlanmadığı bilinmiyor.

DÜNYA 24.02.2020, 14:34
BAE'den Hafter'e 100 uçak dolusu...

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter’e doğrudan destek veren BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), 12 Ocak’tan itibaren 43 günlük süre içinde toplam ağırlığı 6 bin tondan fazla yüke tekabül edebilecek 100 ayrı kargo uçuşu gerçekleştirdi. Her bir teker konulduğunda 60 ton askerî malzeme indirebilen kargo uçaklarının ne taşıdığı ise belirlenemedi.

Resmî hesap üzerinden duyuruldu

Libya’nın BM (Birleşmiş Milletler) nezdindeki meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlerin yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu resmî sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Hafter milislerine 43 gün içinde 100 uçaklık mühimmat taşıdığının görüldüğü belirtildi.

UHM'nin açıklamasına göre, Birleşik Araph Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi Emirliğindeki askerî üslerden havalanan askerî kargo uçaklarının, Libya’nın doğusuna gittiği tespit edildi.

Uçuşlarla ilgili tüm detaylar var

Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait iki askerî havalimanından 12 Ocak-23 Şubat tarihleri arasında Libya’nın doğusuna doğru gerçekleşen 100 kadar uçuşun, numaraları, tarihleri, uçak tipleri ve indikleri olası hava üslerini detaylandıran dökümün yer aldığı açıklamaya göre, uçak tiplerinin toplamı 6 bin 190 tonun üzerinde kargo taşıdı.

UMH'nin açıklamasında, günde 2-3 sefer yapan bu kargo uçaklarının bazen takip sisteminin dışına çıkarak indiği hava üssünü gizlemeye çalıştığı, bazılarının ise Libya'nın doğusu ve Mısır’ın batısındaki askerî hava üslerine inişinin kaydedildiği bilgisi paylaşıldı.

"Uçaklarla paralı savaşçılar getirilmiş olabilir"

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) BAE'den inen kargo uçaklarında askerî malzemenin yanı sıra bölgedeki ülkelerden "paralı savaşçıların taşınma ihtimali" üzerinde duruyor.

İhtimali akıllara getiren ise Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Sudanlıları güvenlik şirketinde çalışacakları vaadiyle paralı asker olarak Libya'ya götürdüğünün daha önce ortaya çıkmış olması.

Antonov-124 tipi uçaklar bile var

Bazı uçakların 150 ton taşıma kapasitesine sahip Antonov-124 tipinde olması yapılan takviyenin büyüklüğünü gösteriyor.

Bölgede yıkıcı politikalara imza atan Abu Dabi yönetimi, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter’in mali, askerî ve siyasi alanda en koyu destekçileri arasında bulunuyor. 

Libya’da Türkiye ve Rusya’nın ortak çağrısıyla devreye giren 12 Ocak’taki ateşkesten sonraki müzakere masalarında darbeci general Halife Hafter’in ateşkes anlaşmalarını imzalamamasının arkasında BAE’nin (Birleşik Arap Emirlikleri) bu yönde telkini olduğu uluslararası basında sıkça dillendirilmişti.

Yorumlar (0)