BAE'den Cezayir'e "Türkiye" tehdidi!

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail ve ilişkilerini normalleşmeyeceğini duyuran ve Türkiye'nin Libya politikasına destek veren Cezayir'i yaptırım ile tehdit etti. 

DÜNYA 25.11.2020, 08:55 25.11.2020, 15:41
BAE'den Cezayir'e "Türkiye" tehdidi!

Cezayir, Libya'da Türkiye ile birlikte hareket edileceğini duyurmasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile gerilmeye başlamıştı. Söz konusu ülke, İsrail ile ilişkilerini de hiçbir şekilde normalleştirmeyeceğini ifade etmişti. İsrail ile ilişkilerini normalleştiren ülkeleri kınayan Cezayir'e Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) tehditler yağmaya başladı. 

Haber sitesi olan Maghreb Intelligence, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed tarafından Cezayir'in tehdit edildiğini bildirdi. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Veliaht Prensi Zayed'in Eylül ayında Cezayir'e sert bir mektup gönderdiği ifade edildi. Türkiye'nin Libya politikasına verdiği destek ve İsrail ile normalleşme karşıtı açıklamaları nedeniyle Cezayir'e tepki gösteren Zayed, söz konusu ülkeyi ekonomik ve siyasi yaptırımları hayata geçirmekle tehdit etti. 

Zayed, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un İsrail ile normalleşme karşıtı açıklamalarına dair kızgınlığını saklamadı. Öte yandan Zayed'in, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'a "düşmanca hareketlerinden hoşnut olunmadığına" dair mesaj gönderildiği ileri sürüldü. 

Fakat Tebbun'un söz konusu mektuba cevap vermediği, bölgesel problemler sebebiyle mektubu yanıtsız bırakmayı tercih ettiği belirtildi. 

Ne olmuştu?

Tebbun, 20 Eylül 2020 tarihinde yaptığı bir açıklamada, İsrail ile normalleşme anlaşmaları imzalayan Arap ülkelerine ilişkin sert konuşmuştu. Tebbun, "İsrail ile normalleşme akımının başladığını ancak Cezayir'in buna dâhil olmayacağını" belirtmiş, bunun üzerine Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Cezayir arasındaki tansiyon yükselmişti. 

Kudüs merkezli ve 1967 sınırlarına göre bir Filistin devleti kurulmadan Filistin sorununun çözüme kavuşturulamayacağını belirten Tebbun, "Filistin devleti ilan edilmeli!" demişti. Tebbun, Filistin sorununun Cezayir tarafından kutsal bir dava olarak görüldüğünü ifade etmişti.

Cezayir'in yürüttüğü politikalarda değişikliğe gitmemesi üzerine Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Batı Sahra'da konsolosluk açmaya yönelik bir karar vermişti. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), söz konusu bölgenin en büyük kenti olan Layun'da konsolosluk açmıştı. Böylece burada konsolosluk açan ilk Arap ülkesi olarak kayıtlara geçmişti.

Yorumlar (0)