Babiş üzerindeki baskı büyüyor!

50 binden fazla Çek vatandaşı, Başbakan Babiş'i protesto etmek için Prag sokaklarına döküldü.

DÜNYA 11.12.2019, 15:46
Babiş üzerindeki baskı büyüyor!

Polisin 50 bin, eylemci grupların ise 60 ila 80 bin kişi olduğunu iddia ettiği binlerce Çek vatandaşı, geçtiğimiz Salı akşamı Çekya'nın başkenti Prag'da sokaklara döküldü. Başbakan Andrej Babiş'in hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları yüzünden sokaklara inen Çekler, "Babiş kötüdür" ve "İstifa et Babiş" sloganlarıyla Başbakan'ın istifasını istedi.

Başsavcı soruşturma iptalini reddetmişti

Image result for czech protests

Geçtiğimiz hafta Çekya'nın başsavcısı, Başbakan Babiş hakkında yürütülen yolsuzluk ve Avrupa Birliği (AB) kaynaklarını kötüye kullanma soruşturmasının sonlandırılmasını reddetmişti. Başsavcının bu hareketi üzerine Başbakan Babiş hakkında yeniden soruşturma başlamıştı.

Prag sokaklarına dökülen eylemciler, milyarder bir iş insanı olan Babiş'in 2019 sonuna kadar ya özel şirketleriyle bağını tam anlamıyla koparmasını ya da görevinden istifa etmesini istediler.

Yolsuzluk ve tehdit suçlamaları var

Çekya Başbakanı Andrej Babiş, yolsuzlukla ve siyasi rakiplerini tehdit etmekle suçlanıyor. AB kaynaklarını kötüye kullanma iddiası ise, Babiş'in ailesinin kurduğu bir spa tesisinin AB kaynaklarından 2 milyon dolar kullanması ve Başbakan Babiş'in de bunu onaylaması yüzünden gündeme gelmişti.

Avrupa Komisyonu da soruşturuyor!

Çekya Başbakanı Babiş, bir diğer yandan ise AB tarafından yürütülen bir soruşturmanın da odağında. Avrupa Komisyonu, siyasete girmeden önce Andrej Babiş'in yönettiği Agrofert isimli bir tarım, gıda ve kimyasal holdingine verilen AB yardımlarının Babiş tarafından kötüye kullanıldığını ve başbakanlık görevindeyken de çıkar çatışmasına girerek kendi şirketi lehine karar verdiği iddialarını soruşturuyor. Komisyon'un yürüttüğü inceleme sonrasında Komisyon, şirkete verilen milyonlarca avroyu geri isteyebilir.

Başbakan Babiş, hakkındaki tüm iddiaları ve istifa çağrılarını reddediyor. Çekya, Haziran ayında Başbakan Babiş'in istifasını isteyen 250 bin Çek'in protestosuna sahne olmuştu.

Yorumlar (0)