Azil soruşturmasında kritik hafta: Rapor açıklanacak!

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin, Başkan Donald Trump'a yönelik azil soruşturması dâhilinde hazırladığı raporunu salı günü açıklayacağı düşünülüyor. 

DÜNYA 02.12.2019, 09:38
Azil soruşturmasında kritik hafta: Rapor açıklanacak!

ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturması devam ediyor.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi yetkilileri, hızlı ve yoğun bir çalışmanın ardından raporun nihai halini pazartesi günü komite üyelerine dağıtacaklarını ifade etti.

Raporu incelemek ve görüşlerini kayda geçirmek için 24 saat süreye sahip olan komite üyeleri, çalışmalarının ardından salı günü görüşecek. Demokratların çoğunluğunu oluşturduğu komitenin, o gün düzenlenecek toplantının ardında09:29 2.12.2019n raporu açıklaması bekleniyor.

Diğer yandan, İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan raporun, çarşamba günü azil soruşturmasına ilişkin ilk oturumunu gerçekleştirecek olan Adalet Komitesi'ne gönderileceği öngörülüyor.

ABD basınına göre, Trump'a yönelik azil oylaması aralık ayında Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda gerçekleştirilebilir.

Süreç Adalet Komitesi'nde devam edecek

Trump'a yönelik azil soruşturması süreci, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nde tamamlandı. Sürecin 4 Aralık gününden itibaren Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'nde süreceği bildirildi. 

İlgili komiteler tarafından hazırlanacak soruşturma raporu neticesinde azil başvurusu, Adalet Komitesi'nde kabul edilmesi durumunda Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylamaya sunulacak.

Dava taslağı, Temsilciler Meclisi üyelerinin salt çoğunluğunun kabul oyunu alması halinde bu kez Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu oluşturduğu Senato'ya gidecek ve Başkan'ın yargı süreci başlamış olacak. 

Beyaz Saray oturuma katılmayacak

Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'ne gönderdiği mektupla, komitede çarşamba günü düzenlenecek ilk azil soruşturması oturumuna katılmayacağını belirtti.

Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Başkanı Demokrat Jarrold Nadler'a gönderilen mektupta, çarşamba günü gerçekleştirilecek ilk oturuma Beyaz Saray'dan kimsenin katılmayacağı ifade edilirken, sonraki oturumlara katılım olup olmayacağına ilişkin bilgi verilmedi.

Donald Trump'a yönelik azil soruşturması sürecinde Demokratların "taraflı" davrandığı ve sürecin şeffaf yönetilmediği iddia edilen mektupta, "Henüz tanıkların açıklanmadığı ve Adalet Komitesi'nin Başkan'a yönelik adil bir süreç işletip işletmeyeceğinin belli olmadığı bir ortamda komitedeki bir oturuma katılmamız beklenmemelidir." ifadesi kullanıldı. 

Diğer yandan, 2-4 Aralık'ta İngiltere'de NATO Liderler Toplantısı'na katılacak olan Trump'ın da oturuma katılması beklenmiyordu. 

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında 25 Temmuz'da yapılan tartışmalı telefon görüşmesi, ABD Kongresindeki Demokratların Trump'a yönelik azil soruşturması açmasına neden olmuştu.

Trump'ın, Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'nın en muhtemel Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın oğlunu soruşturmasını istediği öne sürülmüştü. Trump ise Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş, "Zelenskiy ile ne konuştuğumun önemi yok. Birileri Biden'ı araştırmalı." ifadelerini kullanmıştı.

ABD basınındaki haberlerde, Trump'ın Ukrayna liderine, ancak Biden ve ailesini soruşturması durumunda yardım edeceğini söylediği belirtilmiş, Demokratlar, bu iddialar üzerine azil soruşturması başlatmıştı. Trump ise telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık yardımların askıya alındığını söylemişti.

Beyaz Saray ise görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında bir ilişki olmadığını savunmuştu.

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu konu (azil soruşturması) hakkında her gün daha fazla şey öğrendikçe, şu anda olanların bir azil değil bir DARBE olduğu sonucuna varıyorum. Bu darbe, halkın gücünü, oylarını, özgürlüklerini, anayasal haklarını, dinlerini, askerlerini, sınırdaki duvarlarını ve ABD vatandaşı olarak tanrı vergisi vatandaşlık haklarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor." ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)