Azerbaycan siyasetinden ‘soykırım’ ifadesine ortak kınama bildirisi

Azerbaycan’da, 48 siyasi partinin imzasıyla yayınlanan bildiri ile ABD Başkanı Joe Biden’in sözde “soykırım” ifadesi sert bir dille kınandı.

DÜNYA 25.04.2021, 11:30 26.04.2021, 09:31
Azerbaycan siyasetinden ‘soykırım’ ifadesine ortak kınama bildirisi

Sözde Ermeni iddialarının Joe Biden tarafından soykırım olarak ifade edilmesi üzerine, kardeş ülke Azerbaycan’daki 48 siyasi parti, ortak bildiri yayınladı.

Sözde iddiaları güçlü bir dille kınadılar

Azerbaycan siyasi partilerinin bildirisinde 1915 olaylarına ilişkin Biden’ın soykırım ifadesini kullanması güçlü bir dille kınandı.

Ermenilerin her zaman tarihi çarpıtarak olayları kendi lehine çevirip bunu bir siyasi propaganda aracı olarak kullandığına işaret edilen bildiride, “10 yıldır Ermeniler, dünyayı kandırarak Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Ermenilere 'soykırım' yapıldığına inandırmaya çalıştılar. Gerçek olan şu ki Ermeniler soykırımdan değil, zamanın koşulları içerisinde hastalık, kıtlık ve iç çatışmalar nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdir. O tarihlerde hayatını kaybeden Türklerin sayıca Ermenilerden fazla olduğu da unutulmamalıdır. Maalesef tarihsel gerçekler siyasi amaçlar için çarpıtılmış ve objektif olmayan durumla öne sürülerek soykırım bahaneleri üretilmiştir. Erivan’ın güttüğü bu politikanın ardında Türkiye’den tazminat koparma hevesinin yattığını biliyoruz. Ermeniler tarihi çarpıtma konusunda bunu sadece Türkiye’ye değil aynı zamanda Azerbaycan’a karşıda kullanmışlardır. Batı ise Ermenilerin aslı olmayan iddialarına resmiyet kazandırma peşinde koşmaktadır” denildi.

“12 binin üzerinde Müslüman ve Türk öldürüldü”

Sadece Mart 1918 soykırımında bile 12 binin üzerinde Türk-Müslüman öldürüldüğünün hatırlatıldığı bildiride şu ifadelere yer verildi, “Katledilenlerin birçoğunun cesedi hala bulunamadı. Ermeni askeri kuvvetleri 26 Şubat 1992’de 7.000 nüfusa sahip Hocalı’ya girerek insanlık suçu ve daha açık ifadeyle soykırım işlemişlerdir. Bu soykırım sadece Azerbaycan halkına değil insanlığa karşı işlenmiş suç olarak tarihteki yerini almıştır. Tüm bu gerçekler ortadayken ve dünya bunu biliyorken Hocalı’yı unutup 1915 olayları üzerinden sözde iddialarla Ermenilere arka çıkmak çifte standarttan başka bir şey değildir. Ermeniler bu sözde soykırım iddiaları yerine işledikleri acımasız cinayetlerin hesabını talep etseydiler daha tutarlı olurdu. Hasta Ermeni tezlerini besleyen ABD Başkanı Joe Biden’ın sözde soykırım ifadelerini en sert biçimde kınıyor ve kardeş Türkiye’nin yanında yer aldığımızı açık bir dille bildiriyoruz.”

Yorumlar (0)