Azerbaycan ordusu gelince İran harekete geçti!

Karabağ'ın İran sınırının tamamıyla Azerbaycan'ın kontrolüne geçmesinin ardından İran, kuzeybatı sınırına askeri yığınak yaptı.

DÜNYA 25.10.2020, 18:36 25.10.2020, 18:36
Azerbaycan ordusu gelince İran harekete geçti!

İran'ın kuzeybatı sınır bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını belirteren İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur, ülkenin  kuzeybatı sınır bölgesine kapsamlı bir askerî yığınak yaptıklarını duyurdu.

Söz konusu sınır bölgesi yıllardır Ermenistan işgali altındayken ciddi bir önlem almayan İran'ın, Karabağ'ın İran sınırının tamamıyla Azerbaycan kontrolü altına girmesi sonrası aldığı yoğun tedbirler, genel olarak Ermenistan'a ve Azerbaycan'a karşı tutumunu da ortaya koydu.

Sınır bölgesinde yer alan askerî birlikleri ziyaret eden Tuğgeneral Muhammed Pakpur, ziyaret esnasında İran devlet televizyonuna konuştu.

kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı kara birliklerinin, İran'ın kuzeybatı sınır bölgesine dün intikale başladığını, gerekli görülmesi hâlinde de askerî yığınağın arttırılacağını bildirdi.

Tuğgeneral Muhammed Pakpur, teçhizat ve asker intikalinin amacını ise şu şekilde açıkladı:

"Halkımıza, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan şiddetli çatışmaları yakından takip ettiğimiz noktasında güven vermek istiyoruz. Ayrıca jeopolitik sınırların değişmemesi konusunda tavrımızın ne kadar net olduğunun görülmesini istiyoruz."

Tuğgeneral Pakpur, asker ve teçhizat intikaline dair kapsamlı bir bilgi paylaşımında bulunmadı.

Gelen tepkiler üzerine Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne sahip olduğunu söylese de Tahran yönetiminin Ermenistan'ı desteklediği biliniyor. Devlet yayın organları da dâhil olmak üzere İran medyası ise Ermenistan'a açıktan desktek veriyor, Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı ise kara propaganda yürütüyor.

İran sınırından Ermenistan'a silah sevkıyatını defalarca inkar eden İran'ın bir süre sonra hem Azerbaycan'ı hem de Ermenistan'ı aynı kefeye koyması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani'yi arayarak haklı ile haksızın aynı kefeye konulmaması uyarısında bulunmuştu.

Yorumlar (0)