Azerbaycan'ın kurucu lideri Haydar Aliyev kabri başında anıldı

Azerbaycan'ın "kurucu lideri" Haydar Aliyev için Fahri Hıyaban'da kabri başında anma töreni yapıldı. Ziyaretçiler mezarına çiçek bıraktığı Aliyev'e dualar etti.

DÜNYA 12.12.2022, 17:17 13.12.2022, 17:05
Azerbaycan'ın kurucu lideri Haydar Aliyev kabri başında anıldı

Türkiye ile kurulan ilişkilerin mimarı, Azerbaycan'ın "kurucu lideri" Haydar Aliyev için anma töreni yapıldı. Aliyev vefatının 19. senesinde anıldı.

Kabri başında tören yapıldı

İlham Aliyev, Fahri Hıyaban'da Haydar Aliyev'in kabri başında düzenlenen törene katılım gösterdi.

Törende Mihriban Aliyeva (İlham Aliyev'in eşi) hazır bulunurken milli marş çalındı. Azerbaycanlıların "Umummilli lider" ismiyle hitap ettikleri Aliyev'in mezarına çelenk bırakıldı.

Haydar Aliyev'e dualar edildi

Resmi tören sonrasında Fahri Hiyaban halkın ziyaretine açıldı. Ziyaretçiler mezara çiçekler bırakarak dua etti.

Ülkemizin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da büyükelçilik müşavir ve çalışanlarıyla Haydar Aliyev'in mezarına ziyarette bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer'in d eşlik ettiği Bağcı, mezara çelenk, Aliyev'in eşi Zarife Aliyeva'nın mezarına ise çiçek bıraktı.

Çağdaş Azerbaycan'ın kurucusu

Basın mensuplarına ziyaretin sonrasında açıklamalar yapan Bağcı, Aliyev'in çağdaş Azerbaycan'ın kurucusu olduğunu kaydetti.

Bağımsızlığının ilk yıllarında Azerbaycan'ın birçok sorunla karşı karşıya kaldığını ve topraklarının işgal edildiğini anımsatan Bağcı, Haydar Aliyev, geliştirmiş olduğu ilişkilerde, Türkiye ve Batı ile ilişkileriyle, atılmış olan imzalarla bir noktada bu süreci frenleyebilmiştir." şeklinde konuştu.

"Türkiye ile kurulmuş olan sağlam ilişkilerin mimarı"

Bağcı, Aliyev'in milletine, ülkenin toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması vasiyetini bıraktığını söyleyerek, "Karabağ bugün Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün içinde yer almıştır. Haydar Aliyev'i Türkiye ile kurulmuş olan sağlam köprülerin de mimarı olarak görüyoruz. O köprülere bugün yeni köprüler eklenmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İlham Aliyev'in geliştirmiş olduğu ilişki biçiminin dünyada bir örneği bulunmamaktadır. Bu da aslında Haydar Aliyev'in bir mirasıdır. Artık bugün "tek ordu, tek millet" diyoruz ve bunu hiç kimse yadırgamıyor." şeklinde konuştu.

Haydar Aliyev...

Sovyetler Birliği döneminde 1969-1982 tarihleri arasında Azerbaycan Komünist Partisi Genel Sekreterliği, bağımsızlığın kazanılması sonrasında ise 1993-2003 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Haydar Aliyev, 2003'ün 12 Aralık'ında tedavi gördüğü Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)