Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilk temas New York'ta!

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çıkan çatışmanın ardından iki ülkenin üst düzey yetkilileri, ilk defa ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in gözetiminde New York'ta bir araya geldi. Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ile üçlü görüşme yapan Blinken, "İki ülke arasındaki sorunları askeri yöntemle çözmek mümkün değil." dedi. İki ülkenin dışişleri bakanlarının ay sonuna kadar bir kez daha görüşebileceği belirtildi.

DÜNYA 20.09.2022, 09:22 20.09.2022, 17:49 Hakan Öksüz
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilk temas New York'ta!

Azerbaycan ile Ermenistan arasında önceki hafta başlayan çatışmalar, dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. Uluslararası kamuoyu, iki ülkeye de itidalli olma çağrısı yaptı. Barış görüşmelerinin yeniden başlaması için Azerbaycan ve Ermenistan'ın üst düzey yetkililerinin bir araya gelmesi gerektiğinden bahsedildi. 

Blinken: "Son günlerde çatışma yok, bu iyiye işaret!"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'u New York'ta ağırladı. BM Genel Kurulu Toplantılarına katılmak üzere kente gelen Blinken, iki ülkenin dışişleri bakanları ile üçlü görüşme gerçekleştirdi. Görüşme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, "Çatışmalarda ölen veya yaralanan kişilerin ailelerine taziyelerimizi sunuyoruz. Birkaç gündür çatışma yok. Bu durum geleceğe dair umudumuzu artırıyor." ifadelerini kullandı.

"Askeri yöntemle çözmek mümkün değil"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile de telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Blinken, "Barışa hazır olduklarını ifade ettiler. Diyalog kanallarının açık kalması önemli. İki ülke arasındaki sorunları askeri yöntemle çözmek mümkün değil. Kalıcı barış, yalnızca diplomasi ile sağlanabilir." değerlendirmesinde bulundu. 

Ekim ayı gelmeden bir görüşme daha yapılabilir!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise söz konusu üçlü toplantının, çatışmalar başladıktan sonra iki ülke arasında kurulan ilk doğrudan temas olduğunu belirtti. Görüşmeye ilişkin yazılı açıklamada bulunan Price, "Toplantıda çatışmaların bitirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Blinken, iki ülke arasındaki sorunların diplomatik yolla çözülebileceğini belirtti. Bundan sonra ne gibi adımların atılabileceği üzerine fikir alışverişi yapıldı. Ekim ayı gelmeden iki dışişleri bakanının tekrar görüşmesinin yararlı olacağı vurgulandı." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)