Azerbaycan, Ermenistan'a dava açtı!

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva, insan hakları ihlalleri sebebiyle Ermenistan’a, Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açacaklarını bildirdi. 

DÜNYA 17.09.2021, 13:39 18.09.2021, 09:53
Azerbaycan, Ermenistan'a dava açtı!

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını yaklaşık 30 sene boyunca işgal etmesinin ardından Dağlık Karabağ savaşı ile Azerbaycan’a ait tüm topraklar geri alınmıştı. İşgal döneminin izlerini silmeye çalışan Azerbaycan silahlı güçleri ve halk, insan hakları ihlallerini hafızalarında saklı tutuyor. Göçe zorlanan, işkence edilen ve yakınları öldürülen bölge halkının Azerbaycan hükümetine yaptığı başvuruların dikkate alındığını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva, Ermenistan aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açılacağını duyurdu. 



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki dava sürüyor 

Abdullayeva, Ocak 2021’de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Ermenistan aleyhine, “insani hakların ihlali” sebebiyle dava açıldığını ve buna ek olarak yakın zamanda Uluslararası Adalet Divanı’nda da dava açılacağını belirtti.  

Azerbaycan topraklarının bir kısmının Ermenistan tarafından yasa dışı işgalinin sona ermesinden sonra Azerbaycanlılara karşı ağır insani hak ihlallerinin yapıldığını ve bunların da belgelendiğini ifade eden Abdullayeva, Ermenistan’ın etnik kökenleri nedeniyle Azerbaycanlılara psikolojik olarak işkence ettiğini, Azerbaycan vatandaşlarını zorla yurtlarından ettiğini ve bazılarını da öldürdüğünü aktardı.  



“1 milyondan fazla Azerbaycan vatandaşı evinden oldu” 

Abdullayeva, açıklamasında şunlara yer verdi: “Ermenistan’ın saldırganlığı sebebiyle 1 milyondan fazla Azerbaycan vatandaşı evinden oldu. Azerbaycan şehirlerinin bir kısmı yeryüzünden tamamen silindi. 10 Kasım 2020’de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan bildirinin ardından Ermenistan, Azerbaycan vatandaşlarının evlerine dönmesini engellemek için bir dönem işgal altında tuttuğu bölgelere mayın döşedi. Bu mayınların haritalarını vermeyi reddederek de ‘Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme’ ihlalinde bulundu. Biz, bu sözleşmenin hükümlerinin ağır şekilde ihlaline ilişkin uluslararası hukukun yolunu tutacağız.” 

Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan’ın Azerbaycan aleyhine uyguladığı “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme” ihlali için dava açtığını açıkladı. 

Yorumlar (0)