Azerbaycan'dan Fransa'ya misilleme

Azerbaycan, Fransa Senatosu'nun kabul ettiği karar sebebiyle bu ülkenin Bakü'de görev yapan maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

DÜNYA 16.11.2022, 19:15 17.11.2022, 17:15
Azerbaycan'dan Fransa'ya misilleme

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Fransa'nın Azerbaycan'daki maslahatgüzarı Julien Le Lan'a, Fransa Senatosu'nun Azerbaycan Cumhuriyeti aleyhinde verdiği karar sebebiyle protesto notası verildi.

Bakanlıkta yapılan görüşmede, Fransalı diplomata 'Fransa Senatosu'nun kabul ettiği, tümüyle asılsız, gerçek dışı ve iftira niteliğinde hükümlerin bulunduğu kararın Azerbaycan tarafından asla kabul edilmediği' bildirildi.

Senato kararının açık bir şekilde provokatif olduğu ve sulh sürecine katkısının olmadığı, Fransa'nın Ermenistan yanlısı tutumunu bir defa daha çok net bir şekilde ortaya koyduğu kaydedildi.

"Rövanşist kuvvetleri teşvik etmektedir"

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Fransa'nın attığı bu adımın, Azerbaycan'ın ısrarlı bir şekilde üzerinde durduğu Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin birbirine saygı ve karşılıklı tanıma temelinde normalleşmesi başta olmak kaydıyla bölgede sulhun sağlanmasına büyük bir darbe vurmayı hedeflediği ortadadır. Hudutların dokunulmazlığı, toprak bütünlüğü ve egemenliği, bölgede sulha karşı olan rövanşist kuvvetleri teşvik etmektedir.

Bahse konu karar, uluslararası hukukun ilke ve normlarını ağır bir biçimde ihlal etmenin yanı sıra Fransa ile Azerbaycan arasındaki 'Karşılıklı Anlayış, İşbirliği ve Dostluk Anlaşması'nın (1993) ikinci maddesinin üçüncü fıkrasındaki yükümlülüklere tümüyle aykırıdır. Yapılan görüşmede, Azerbaycan Cumhuriyeti tarafı, Fransa'nın ülkemizin uluslararası hukuk tarafından korunan toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve içişlerine müdahale etmeye yönelik beyan ve eylemlerden kaçınması hususunda ısrar etti."

Ne olmuştu?

Fransa Senatosu'nda, 'Azerbaycan askerlerinin Ermenistan'a ait olduğu savunulan topraklardan çekilmesini ve Azerbaycan'a yaptırım uygulanmasını hedeflediği' kaydedilen önerge görüşülmüş ve kabul edilmişti. 

Yorumlar (0)