Azerbaycan'a hangi ülkeler destek veriyor?

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında Azerbaycan'a hangi ülkeler destek veriyor, Ermenistan'ı hangi ülkeler destekliyor? AGİT Minsk nedir? AGİT Minsk ülkeleri hangileri? İşte Azerbaycan'a destek veren ülkeler listesi ve Ermenistan'ı destekleyen ülkeler listesi...

DÜNYA 02.10.2020, 17:22 17.04.2022, 11:47
Azerbaycan'a hangi ülkeler destek veriyor?

Desteğin seviye durumuna göre "Azerbaycan'a hangi ülkeler destek veriyor?" sorusunun net bir cevabı bulunmuyor. Öyle ki İran gibi, duruşu karmaşık olan ülkeler de var. Destek seviyesi en yüksek olan ülke hiç şüphesiz Türkiye. Ankara, Bakü'nün isteğine göre her türlü şekilde Azerbaycan'ın yanında yer aldığını ve alacağını belirtiyor. Bu, "Azerbaycan'ın istemesi durumunda Türkiye'nin Ermenistan'a karşı savaşa dahi girebileceği" anlamına geliyor.

Azerbaycan'ı destekleyen ülkeler

Azerbaycan'ı destekleyen ülkeler arasında da destek seviyesinin farklı olduğu biliniyor.

Kimi ülkeler Ermenistan'ı açıkça kınayıp Azerbaycan'ın yanında yer aldıklarını belirtirken, kimi ülkeler Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne olan desteğini vurguluyor.

ilham aliyev yumruk

İşte Azerbaycan'a destek veren ülkeler:

Pakistan

Türkiye'nin gerçek anlamda birkaç kardeş ülkesinden biri olan Pakistan, Azerbaycan'a da kardeş seviyesinde bulunuyor.

Ermenistan güçlerinin sınır hattı boyunca Azerî sivil halkın yaşadığı yerleşim yerlerine saldırı düzenlediği gün vakit kaybetmeden ilk destek açıklamasında bulunan ülkelerin başında Pakistan geliyor.

Pakistan Başbakanı İmran Khan, Azerbaycan için "kardeş ülke" tanımını kullanarak yayımladığı mesajında, Pakistan'ın Azerbaycan'ın yanında olduğunu ve meşru müdafaa hakkını desteklediğini belirtmiş, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a ilişkin, oybirliğiyle kabul edilen BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararına uygun tutumunu desteklediklerini bildirmişti.

KKTC

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Başbakanı Ersin Tatar, Ermenistan’ın, "kardeş Azerbaycan"a karşı saldırılarını şiddetle kınadı ve şehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu. Birilerinin bölgeyle ilgili emellerini gerçekleştirme hayaliyle Ermenistan’ı piyon olarak kullandığını belirten Ersin Tatar, ancak Azerbaycan'ın asla yalnız olmadığını, Ermenistan ile Ermenileri saldırıya teşvik edenlerin hayallerine kavuşamayacaklarını vurguladı.

Afganistan

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtarılması için sarf ettiği çabaları desteklediklerini belirten Afganistan Dışişleri Bakanlığı, Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan’ın bir parçası olduğunun altını çizdi ve işgal altındaki toprakların işgalden kurtarılması gerektiğini bildirdi.

Irak Türkmenleri

Irak Türkmenleri adına açıklama yapan Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Türklerin, kocaman şanlı bir milletin birbirinden kopmayacak parçaları olduğunu belirterek, "Azerbaycan ile Türkmeneli bir. Tovuz ile Tavuk bir. Bakü ile Kerkük bir. Telafer ile Hocalı bir. Akan Karabağlı Türk’ün kanı ile Tuzhurmatulu Türk’ün kanı bir." demişti.

Irak makamlarından ise herhangi bir açıklama gelmemişti.

Malezya

Malezya hükümet olarak resmî bir açıklama yapmasa da Malezya Parlamentosunun Malezya-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Rozman Isli, Azerbaycan ile dayanışma içinde olduklarını belirtmiş, Ermenistan'ın saldırılarını kınamış, Malezya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini mutlak suretle desteklediğini ifade etmişti.

Bosna-Hersek

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e mesaj göndererek, Bosna Hersek'in Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunun altını çizmiş, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'daki saldırılarını kınamıştı. Sefik Dzaferovic, Azerbaycan'la ilişkileri için "son derece iyi, dostane" tanımında bulunmuştu.

Bosna-Hersek'in en büyük partisi konumundaki SDA'nın (Demokratik Eylem Partisi) Genel Başkanı Bakir İzetbegovic ise Azerbaycan halkına gönderdiği mesajında, Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a ait olduğunu, Ermenistan'ın sivilleri de hedef alan saldırılarının asla kabul edilemez olduğunu kaydetmişti.

Azerbaycan'ın bugün yaşadıklarını Bosna Hersek'in 1990'lı yıllarda yaşadıklarına benzeten Bakir İzetbegovic, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü koruma hakkının bulunduğunu, uluslararası kuruluşların ise Ermenistan'ın yaptıklarına son vermekle yükümlü olduğunu vurgulamıştı.

Bakir İzetbegovic, Ermenistan'ın yasa dışı tüm eylem ve adımlarına dair uluslararası toplumun her türlü tarafsız yaklaşımının çatışmaları daha da körükleyeceğini ifade ederek, Azerbaycan yönetimine kararlı bir destek verilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekmişti.

Ukrayna

Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü her zaman desteklediklerini belirten Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ülkesinin bu duruşunun hiçbir zaman değişmediğini bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Dağlık Karabağ'daki durumun, "donmuş" olarak tanımlanan gerilimin aslında donmadığını ve her an patlayabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Kazakistan

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Dondurulmuş ya da 'zaman içinde uzamış' şeklinde ifade edilen bölgesel çatışmalar, modern uluslararası hukukun temeli ve kaynağı olan Birleşmiş Milletler Tüzüğünün iki ana ilkesinden 'devletlerin toprak bütünlüğü' ile 'ulusların kendi geleceğini tayin hakkı' arasında var olan çelişkiyi de ortaya çıkarmıştır. 'Ulusların kendi geleceğini tayin hakkı' ilkesi özellikle devletlerin bağımsızlığını elde ettiğinde ve sömürgeye olan bağımlılığından kurtulduğunda etkin olmaktadır. Bu noktada dünya halkları artık kendi ülkelerinin kaderlerini belirliyor. Bu sebeple artık devletlerin toprak bütünlüğü öncelik kazandı ve ön plana çıktı." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan

Dağlık Karabağ ile ilgili en şaşırtıcı ülke Suudi Arabistan oldu. Suudi Arabistan yönetimi, Azerbaycan ve Ermenistan’a diyalog çağrısında bulundu ve gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek, Dağlık Karabağ konusunda BMGK kararlarının esas alınmasını gerektiğini savundu. BMGK 4 ayrı kararında Eremnistan'ı işgalci kabul ediyor, Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a ait olduğunu vurguluyor ve Ermenistan'ın bu toprakları terk etmesini istiyor.

İran'dan kafa karıştıran destek!

Çatışmalar sırasında Ermenistan'a mühimmat taşıdığı iddia edilen İran'dan çelişkili açıklamalar gelmesi üzerine İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev'i arayarak Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini, bölgede istikrarın yakalanmasının Ermenistan'ın Dağlık Karabağ işgalini sonlandırmasından geçtiğini bildirmişti.

Bölgedeki çatışmanın Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgalinden ve sivil yerleşim birimlerine saldırmasından kaynaklandığını söyleyen İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, Azerbaycan için "dost, kardeş, iyi komşu" nitelendirmesinde bulunmuş, İran'ın Azerbaycan ile ilgili duruşunun ve konumunun her zaman net ve şeffaf olduğunu, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne her zaman saygı gösterdiklerini ve tanıdıklarını, "İran'dan Ermenistan'a askerî malzeme ve silah sevkıyatı yapıldığı" iddialarını da tamamen asılsız ve yalan olduğunu söylemişti.

Hizbullah'ın ilk genel sekreterliğini yapan Şeyh Subhi Tufeyli ise, İran Dışişleri Bakanı'nın bizzat kendisine "Türkiye'ye karşı Ermenistan'ı desteklediklerini söylediğini" anlatmıştı.

Endonezya'dan çekimser destek

Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teuku Faizasyah, Azerbaycan ve Ermenistan'ı, aralarındaki anlaşmazlık ve görüş ayrılıklarını uluslararası hukuka ve BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararlarına uygun olarak, barışçıl bir biçimde çözmeye ve bir an önce diyaloğa başlamaya teşvik ettiklerini bildirdi.

Azerbaycan ve Ermenistan'a AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu uhdesinde sürdürülen müzakere sürecine geri dönme ve yeniden masaya oturma çağrısı yaptıklarının altını çizen Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teuku Faizasyah'ın çözümü "BMGK kararları" çerçevesinde aranması vurgusu dikkat çekti.

Bir anlamda Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a ait olduğu yönünde BMGK'nin aldığı 4 ayrı karara vurgu yapan Erdonezya, Azerbaycan'ı üstü kapalı ifadelerle desteklemiş oldu.

Ermenistan'a destek veren ülkeler

Ermenistan'a koşulsuz destek veren ülkelerin başında, iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek için 1992 yılında kurulan AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk grubunun eş başkanlarının bulunduğu biliniyor.

AGİT Minsk grubu ülkeleri bayrakları

Fransa, Rusya ve ABD'nin eş başkanı olduğu AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk grubunun taraflı olması, Bakü ile Erivan arasında müzakerelerin başlamadan bitmesine sebep oluyor.

AGİT Minsk Grubu'nu oluşturan ülkeler

AGİT Minsk grubu eş başkanları:
ABD (eş başkan)
Fransa (eş başkan)
Rusya (eş başkan)

AGİT Minsk grubu ülkeleri:
Beyaz Rusya
Almanya
İtalya
Portekiz
Hollanda
İsveç
Finlandiya
Türkiye

AGİT Minsk grubunun tarafları:
Azerbaycan
Ermenistan

Rusya

Rusya, Ermenistan'a başta siyasi ve askerî olmak üzere her türlü desteği veriyor ancak Azerbaycan ve Ermenistan arasında taraflı olmasına rağmen diplomaside tarafgirliğini, Fransa gibi yüksek perdeden dillendirmiyor.

Ermenistan'la askerî tatbikatlar yapan ve silah veren Rusya, Temmuz ayında Ermeni subaylara "Türk SİHA'larından korunma eğitimi" bile vermişti.

Rusya, tıpkı Libya'da yaptığı gibi, Azerbaycan'ın üstünlük elde etmesinden sonra diyalog çağrılarında bulunmaya başlamış, "kimin suçlu olduğunun bir önemi yok" demişti.

Rusya ve Fransa'nın çatışmalar sırasında en çok dillendirdiği ifade ise "Türkiye bu işe karışmasın!"

Fransa

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki gerilimde akıllara durgunluk verecek düzeyde Ermenistan'a destekte bulunan Fransa, pişkinlikte ve yüzsüzlükte adeta level atlamış durumda.

Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ı kışkırtan Emmanuel Macron, ziyaret için bulunduğu Letonya'nın başkenti Riga'da yaptığı açıklama ile akıllara durgunluk vermişti.

Ermenistan'a dayanışma mesajı veren, Azerbaycan'ı ise halkını ve topraklarını koruduğu için kınayan Emmanuel Macron, tam bir sömürgeci ve işgalci dayanışamsı sergileyerek, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk grubunun eşbaşkanı olarak tarafsız kalması gerekirken Ermenistan'ı koşulsuz desteklediklerini ve her türlü yanlarında olduklarını söylemişti.

ilham aliyev nikol paşinyan

Ermenistan'ın saldırıyı ilk kendilerinin düzenlediğini açıklamasına rağmen Macron, ilk saldırının Azerbaycan tarafından gerçekleştirildiği iftirasını da atmış, Türkiye'ye ağır iftira ve suçlamalarda bulunmuştu. Macron, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı fethe hazırlandığını belirterek, Dağlık Karabağ'ın Ermenistan'ın olduğunu ima etmişti.

PKK

Ermenistan'a destek verenler ülkelerle sınırlı değil. Bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye kolundan 300 Ermeni kökenli teröristin otobüslerle Ermenistan'a taşındığı tespit edilmişti. Fransa'nın göbeğinde PKK yandaşları ve Ermeni asıllı Fransa vatandaşları kol kola Azerbaycan ve Türkiye karşıtı eylem yapmıştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, etkisiz duruma getirilen Ermeni askerler arasında Suriye'den getirilen Ermeni asıllı PKK'lı teröristlerin bulunduğunun tespit edildiğini açıklamıştı.

Yorumlar (14)
Gülhan 3 yıl önce
Şu Macron ne pis bir adam. Midemi bulandırıyor
bir dost... yalnız anne 3 yıl önce
off çok tatlısın
Cahit 3 yıl önce
Bu İran ne ayak ya. Müslüman mı İslam düşmanı mı neci olduğu belli değil
Arzu subasi 3 yıl önce
Allah hepsinin belasını versin hiristiyan yahudi Ermeni hepsi aynı müslümanlar birlik vakti ne bekliyonuz
Sefer edis 3 yıl önce
Azerbaycan kardeşimizdir onlara yardım edenler düşmanımızdir hangi ülke onlara destek veriyorsa Allah onları kahrı perişan eylesin Allah onların belâlarını versin inşAllah
aydinli yusif 3 yıl önce
pawinyanin arvadi putinin soskasidirdaha bu ruslardan ne beklemeliyiz yawasin azerbaycan
Ufuk 3 yıl önce
Allah yardımcımız olsun.Dört bir yandan , siyasi, ekonomik, askeri her kulvardan saldırıyorlar. Ama Allah'ın izniyle ne canım Türkiye'm ne islam alemi bu ite köpeğe boyun eğmeyecektir...'Ezan dinmez Bayrak inmez ' elhamdürillah.
Sdr 3 yıl önce
Allah müslümanları korusun
Ermenistan in cezası ni versin
Ufuk 3 yıl önce
Allah yardımcımız olsun.Dört bir yandan , siyasi, ekonomik, askeri her kulvardan saldırıyorlar. Ama Allah'ın izniyle ne canım Türkiye'm ne islam alemi bu ite köpeğe boyun eğmeyecektir...'Ezan dinmez Bayrak inmez ' elhamdürillah.
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın