Azerbaycan'a bir ülkeden daha destek!

Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çatışmalar sürerken Azerbaycan'a bir Türk ülkesinden daha destek geldi.

DÜNYA 09.10.2020, 08:05 09.10.2020, 16:26
Azerbaycan'a bir ülkeden daha destek!

Ermenistan ordusunun 27 Eylül Pazar sabahı saat 06.00'da Azerbaycan sivil yerleşim birimlerini hedef alarak başlattığı çatışmalarda Azerbaycan'a ve Ermenistan'a destek veren ülkeler de kendini gösteriyor.

Ermenistan'ı; AGİT Minsk Grubu Eş Başkanları olan Rusya ve Fransa açıktan, bir diğer eş başkan ABD ise üstü kapalı destekliyor. Ülkeler dışında örgüt düzeyinde PKK, Ermenistan'ın yanında fiili olarak yer alıyor.

İran'ın ise durumu hayli kafa karıştırıcı. Fiili anlamda desteklediği öne sürülen İran, üst düzey açıklamalarda Azerbaycan'ın destekliyor görünüyor. Hizbullah'ın ilk genel sekreteri Lübnanlı alim Şeyh Subhi Tufeyli ise, İran Dışişleri Bakanı'nın bizzat kendisine "Türkiye'ye karşı Ermenistan'ı destekliyoruz" dediğini belirtiyor.

Azerbaycan'a destek veren ülkelerin başında Türkiye bulunuyor. Azerbaycan'a açık destek veren ülkeler ise Pakistan, Bosna Hersek, Malezya, Ukrayna, Endonezya, Irak Türkmenleri.

Azerbaycan'a destek veren ülkelere Kazakistan da hünez katıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yaşanan çatışmaları masaya yatırmak, yorumlamak ve değerlendirmek için yaklaşımlar geliştirirken Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararlarının rehber olması gerektiğini belirtti.

Almatı'da yapılan barış gücü askerleri tatbikatında konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Dondurulmuş ya da 'zaman içinde uzamış' şeklinde ifade edilen bölgesel çatışmalar, modern uluslararası hukukun temeli ve kaynağı olan Birleşmiş Milletler Tüzüğünün iki ana ilkesinden 'devletlerin toprak bütünlüğü' ile 'ulusların kendi geleceğini tayin hakkı' arasında var olan çelişkiyi de ortaya çıkarmıştır. 'Ulusların kendi geleceğini tayin hakkı' ilkesi özellikle devletlerin bağımsızlığını elde ettiğinde ve sömürgeye olan bağımlılığından kurtulduğunda etkin olmaktadır. Bu noktada dünya halkları artık kendi ülkelerinin kaderlerini belirliyor. Bu sebeple artık devletlerin toprak bütünlüğü öncelik kazandı ve ön plana çıktı." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ ile 12 şehirdeki işgalini sürdüren Ermenistan, Birleşmiş Milletler'in verdiği 4 ayrı kararı inkar ediyor ve 30 seneye yakın süredir bu kararları uygulamamakta ısrarcı davranıyor.

Yorumlar (0)