Ay'a inen ilk kadın kim olacak?

NASA, Ay'a ilk kez bir kadın yollanacağını açıkladı. Kadın astronotun yanı sıra bir robot da Ay'a gönderilecek.

DÜNYA 26.10.2019, 17:40
Ay'a inen ilk kadın kim olacak?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay'a yeniden insan göndermek istiyor. Cuma günü Washington'da düzenlenen bir konferansa katılan NASA yöneticisi Jim Bridenstine, "Viper" adındaki bir robotun Ay'ın güney kutbuna yollanacağını, burada fotoğraflar çekip toprak örnekleri alacağını duyurdu. Viper, 2022 yılının Aralık ayında Ay'da olacak.

Ay'a iki astronot inecek, en az biri kadın olacak

NASA, "Artemis" projesi dâhilinde 2024 yılına kadar Amerikan astronotları yeniden Ay'a götüreceğini açıklamıştı. Proje çerçevesinde bir sonraki adım olarak Ay'a indirilecek iki kişilik ekipte en az bir kadın astronotun da bulunacağı duyuruldu. Brindestine, iki astronotun da kadın olabileceğini de söyledi. Şu ana kadar Ay yüzeyine inen bütün astronotlar erkekler arasından seçildi.

"Bu sefer Ay'a kalmak üzere gidiyoruz"

NASA yöneticisi Brindestine, bu sefer Ay'a "kalmak üzere" gidileceğini açıkladı. Brindestine, "Çok daha uzun zaman dilimleri boyunca kalacağız. Mars'ta yeniden kurulabilecek olan her şey için bir mimari inşa ediyoruz" diye konuşarak Ay'ın, Mars'ta yaşam için bir deney alanı olarak kullanılabileceğine yönelik bir açıklama yaptı.

NASA'nın bu büyük projesine uluslararası ve ticari ortaklar da dâhil olacak ve Ay üzerinde bulunan kaynaklar kullanılacak. NASA'yla ortak firmalar arasında ünlü iş insanı Elon Musk'ın SpaceX uzay şirketi ve Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un Blue Origin firması da var.

Yorumlar (0)