Avusturyalı vekilden “başörtüsü” protestosu

Avusturyalı milletvekili Martha Bissmann, ülkesinde Müslümanlara başörtüsü yasağı uygulanmasını Meclis’te protesto etti.

DÜNYA 17.05.2019, 15:22
Avusturyalı vekilden “başörtüsü” protestosu

Avusturya’da İslam dini resmen kabul edilmesine rağmen, ülkede ilkokul çocuklarına yönelik uygulanan başörtüsü yasağının kapsamının genişletilmesi konuşuluyor. Başörtüsü konusu Meclis’te de gündeme geldi. Bağımsız Milletvekili Martha Bissmann, Meclis kürsüsünde konuşma yaptığı sırada başörtüsü taktı. Başörtüsü taktıktan sonra “Şimdi farklı bir insan mı oldum” diye soran Bissmann, hala vekil olduğunu, feminist, herhangi bir mezhebe bağlı olmayan bir kadın olduğunu belirtti. Bissmann, Müslüman kadınlardan çok şey öğrenebileceklerini de ifade etti.

Yasanın ayrıca 1955 tarihli Avusturya Devlet Anlaşması ve Demokratik Federal Anayasa’nın temel ilkelerini de ihlal ettiğini söyleyen Bissmann, Anayasa’nın din özgürlüğünü sarsılmaz şekilde bünyesinde barındırdığını ve dini ibadetlerin yerine getirilmesi, dini kıyafet ve sembollerin kullanılmasını da içerdiğini söyledi.

Bissman, ülkedeki Müslüman kişilerle görüştüğünü ve hemen herkesin kız çocuklarının başörtüsü takmaya zorlanmasına karşı olduğunu da belirtti. Bismann, bazı münferit olayların da Müslümanlarla işbirliği içerisinde çözülebileceğini kaydetti.

Avusturya’da 700 binin üzerinde Müslüman nüfusun yaşadığı biliniyor. Ülkede kız çocukları için geçerli olan bir başörtüsü yasağı vardı. Ülkedeki Hristiyan çocukların haç sembolü ya da Yahudi çocukların kipa takması yasaklanmazken, bu yasak Müslüman çocuklara uygulanıyor.

İlkokul öğrencilerinin 10 yaşına kadar başlarını örtecek şekilde dini inanç temsil eden kıyafetlerin yasaklandığı yasa kapsamında, aykırı davranan ailelere 440 avroya kadar para cezası kesileceği belirtiliyor. Bu rakam 3 bin liraya tekabül ediyor.

Ülkedeki Müslümanlar, başörtüsü yasağının kapsamının aşırı sağcı hükümet tarafından genişletilebileceğinden endişeleniyor.

Avusturya Meclis’inde söz konusu yasa şiddetli tartışmalara neden oluyor. Muhalefetteki milletvekilleri bu yasağın kutuplaştırıcı olduğunu, uyum sürecine katkı sağlamayacağını söylüyor.

Martha Bissmann

“Yasağın temel sebebi Müslümanları kötü göstermek”

Yazar ve aktivist olan Wilhelm Lagthaler de yasağa karşı olduğunu ve bu durumun ülkedeki Müslümanlara karşı bazı grupların olumsuz kampanyalarının bir sonucu olduğunu ifade etti. Bu yasağın temel sebebinin Müslümanları kötü göstermek olduğunu da belirten Lagthaler, hükümette aşırı sağcıların sürekli başörtüsü yasağının kapsamını genişletme tehdidinde bulunduğunu vurguladı.

Lagthaler, bu yaşananların Müslümanların özgürlüklerini ileride daha fazla kısıtlanması açısından büyük bir risk olduğunu ekledi.

Avusturya İslam Cemaati dava açacak

Avusturya İslam Cemaati de bir açıklama yaparak başörtüsü yasağına tepki gösterdi ve anayasal haklarını kullanarak yasaya karşı harekete geçeceklerini bildirdi. Açıklamada, söz konusu yasaya karşı dava açmamalarının düşünülemez olduğu ve anayasal olarak incelenmesini talep edecekleri belirtildi.

Avusturya’da anaokullarında başörtüsü yasağı yürürlüğe aşırı sağcı hükümetin muhalefetten aldığı destekle girdi. Hükümet, ilkokullarına yönelik başörtüsü yasağını da Meclis’ten geçirmek istemişti ancak muhalefet karşı çıktı. Bunun sonucunda yasa basit madde olarak Meclis’te kabul edildi ve yürürlüğe girdi. Fakat bu yasaya karşı Anayasa Mahkemesi’nde iptal başvurusu yapılabiliyor. İlkokullarda başörtüsü yasağı için Anayasa Mahkemesi yolu hala açık.

Yorumlar (0)