Avusturya’da halkın yarısı Müslümanların haklarının sınırlandırılmasını istiyor

Avusturya'da geçtiğimiz gün yapılan seçimden önce düzenlenen araştırmada Müslümanlara karşı olan tutum göze çarpıyor.

DÜNYA 30.09.2019, 14:55 30.09.2019, 15:28
Avusturya’da halkın yarısı Müslümanların haklarının sınırlandırılmasını istiyor

Avusturya’da Pazar günü gerçekleşen erken genel seçimde eski koalisyon ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) üçüncü büyük parti olarak çıkarken, ülkede FPÖ’nün dahil olacağı bir koalisyon gündemde. Seçimden hemen önce yapılan araştırmaya göre ise Avusturyalıların yarısı Müslümanların haklarının sınırlandırılmasını istiyor. Halkın yarısı Müslümanlar ile aynı haklara sahip olmak istemiyor.

Salzburg Üniversitesi’nden 1200 kişinin katıldığı araştırmaya göre ankete katılım gösterenlerin yüzde 45’i Müslümanların ülkedeki diğer Avusturya vatandaşları ile aynı haklara sahip olmasından yana değil. Katılımcıların yüzde 70’i de Müslümanların Batı dünyasında barınmaması gerektiğini ve yerinin olmadığına inanıyor.

Ankete göre Avusturyalıların çoğu Müslümanların dinî ibadetlerinin sınırlandırılmasını istiyor. Bu katılımcılar kendi ülkelerinde kendilerini bazen yabancı gibi hissettiklerini ifade ediyor. Ankete katılanların yüzde 55’i Müslümanların terörist olmasından korkarken yüzde 48’i ise cami inşaatlarının yasaklanmasını talep ediyor.

Raporda, “Etnik merkezciliğe (kendi ırkının üstün olduğunu düşünme) olan meyiller, ayrımcılıklara yol açabilir. Bu da Avusturya’daki Müslüman kesime uzun süre önce verilen dinî özgürlüklerin engellenmesine dair ciddi bir tehdit.” uyarılarında bulunuldu.

Kurz ve İslamofobi

Kurz hükümeti önceki döneminde iktidara gelmeden önce, İslamofobi yaygınlaşmıştı.

2017'de, Muhafazakar ve Sosyal Demokrat koalisyon, Müslüman kadınların kamusal alanlara girmelerini yasaklayan "burka yasağı" olarak adlandırılan yeni bir "entegrasyon yasası" nda birleşmişti. Yasa ayrıca, kamu hizmetlerinde çalışan kadınların, kadın polis, avukatlar ve hakimler de dahil olmak üzere İslami başörtüsü takmalarını yasaklıyordu.

Müslüman nüfus

2018'de yayınlanan "Küresel Müslüman Diaspora Raporu"ndaki verilere göre, Avrupa'da en çok Müslüman nüfusa sahip ülkelerin başında, yüzde 21,2 oranında Türk'ün yaşadığı Avusturya geliyor. İkinci sıradaki Faslı ve Türk Müslümanların çoğunlukta olduğu Belçika'yı, Bulgaristan, Danimarka, Fransa ve Almanya izliyor. Avusturya’da İslam dini, 1912’den beri resmi bir din olarak tanınıyor.

Başörtüsü yasaklanmıştı

Mayıs ayında aşırı sağcı hükümetin ilkokullarda başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısı, meclisten geçti. Yasa meclisten geçtikten sonra Hristiyanlara ait haç sembolünün ve Yahudilerin kullandığı Kipa’nın yasağın dışında tutulması ayrımcılık olarak yorumlanmıştı. "İlkokul öğrencilerinin 10 yaşına kadar, başlarını örtecek şekilde dinî inançları temsil eden kıyafetleri giymesi yasaklanmıştır.” ifadesine yer verilen yasa metninde, İslam ve Sihizm inancına mensup çocukların diğer dini gruplardan ayrıştırılması tepkilere neden olmuştu.

Yorumlar (0)