Avusturya vatandaşları sokakta: “Maaşlar yukarı, zamlar aşağı”

Avusturya’da enflasyon karşısında etkilenen ülkeler içerisinde yerini aldı. Ülke vatandaşları ise bu duruma tepkisiz kalmayarak sokaklara çıktı ve “Maaşlar yukarı, zamlar aşağı” sloganları attı.

DÜNYA 18.09.2022, 14:41 19.09.2022, 09:47
Avusturya vatandaşları sokakta: “Maaşlar yukarı, zamlar aşağı”

Enflasyonun artış göstermesi birçok ülkeyi etkisi altına alıyor. Avusturya da hayat pahalılığı ve artışlara tepki gösteren ülkeler içerisinde yerini aldı. Ülkede enflasyon, Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle yükselmeye devam ederken, enflasyon 1975 yılından bu zamana kadar görülmemiş düzeye çıktı.

İnsanlar sokakları doldurdu

Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) tarafından gerçekleştirilen protestolarda ülkenin başkenti Viyana’da içerisinde olmak üzere, ülke çapında birden fazla kentte şehirde yapılan gösterilerde maaş yetersizliği ve hayat pahalılığı tepki aldı. Gösteriler sırasında Avusturya vatandaşları, "Fiyatlar aşağı, maaşlar yukarı" ve "Fiyat artışları durdurulsun" yazılı pankartlar açtı.

Ülke genelinde protestolar devam ediyor

Başkentin haricinde ülke çapında takribi 40 bölgede, toplam da 30 bin insanın katılım sağlamasıyla yapılan eylemlerde, öncelikli asgari ücret olmak üzere hayat pahalılığının durdurulması ve çalışanların maaşlarının artırılması talep edildi.

Enflasyon artıyor, ortak karara varılamıyor

Mevcutta 1600 euro olarak belirlenen asgari ücret için Avusturya Sendikalar Birliği, çalışanların maaşının brüt 2 bin euro olması isteğinde bulundu.

Gösteri sırasında konuşma yapan ÖGB Başkanı Wolfgang Katzian, geçtiğimiz günlerde başlatılan asgari ücret toplantılarında her geçen gün yükselen enflasyon sebebiyle ortak karara gidilemediğini ifade ederek, yönetimin elektrik fiyatlarına karşı sağladığı indirim çalışmasının bir benzerinin, doğalgaz ücretleri adına da yapılması gerektiğini dile getirdi.

“Yüksek gelir vergilendirilesin”

Büyük firmaların bu zaman içerisinde büyük kazançlar elde ettiğini ifade eden işçi Odası Başkanı Renate Anderl, bu durum için çalışma yapılmasını gerektiğine vurgu yaparak, yüksek gelirlerin vergiye tabii tutulmasını istedi.

Öte yandan 9 Eylül günü gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanı seçimleri noktasında ikinci defa aday çıkacak olan halihazırdaki Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen de sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunarak, yaptığı paylaşımda, gerçekleştirilen gösterilere destekte bulundu.

Yorumlar (0)