Avusturya'da hükümet Ocak'ta kurulacak

Avusturya Halk Partisi lideri Kurz, Yeşiller Partisi'yle koalisyon kurabileceğine inandığını söyledi.

DÜNYA 16.12.2019, 12:29
Avusturya'da hükümet Ocak'ta kurulacak

Avusturya'nın eski Şansölyesi ve muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) lideri Sebastian Kurz, %37,5 oy oranıyla birinci olduğu ancak çoğunluğu elde edemediği 29 Eylül seçimlerinden sonra hükümet kurma çalışmalarını devam ettiriyor.

Ocak ayında anlaşma bekleniyor

İki parti arasındaki çok temel ayrılıklara ve Yeşiller'in "Acelemiz yok" açıklamasına rağmen Kurz, "Ocak ayının ilk günlerinde koalisyonu kurmuş olmak istiyorum" şeklinde konuştu. Avusturya'nın Kurier gazetesi, koalisyon anlaşmasının 7-11 Ocak arasında halka sunulacağını ve Ocak ayının ortasında yeni hükümetin görevine başlayacağını yazdı.

Göçmenler Kurz'un "kırmızı çizgisi"

Görüşmelere dair herhangi bir detay henüz basına sızdırılmasa da Kurz'un göçmenler konusunu bir "kırmızı çizgi" olarak değerlendirdiği biliniyor. Yeşiller ise çevreye duyarlı bir vergi sistemi getirilmesi gerektiğini ve dizel yakıt gibi çevre düşmanı ürünlere uygulunan imtiyazların sonlandırılmasını istiyor. 

Toplu taşımada indirim yapılacak

Sebastian Kurz, seçim kampanyası sürecinde karbon emisyonunu azaltmaya yönelik adımların halka zarar vermemesi gerektiğini söylemişti. İki parti de toplu taşımanın "büyük oranda" ucuzlatılmasında ve raylı sistemlerin genişletilmesi için "çok büyük miktarda bütçe ayrılması" kararında uzlaştı. Avusturya toplu taşıma ağı hâlihazırda Avrupa'nın en uygun fiyatlı toplu taşıma ağları arasında yer alıyor.

Yorumlar (0)