Avustralya yangınları başkente 20 dakika uzaklıkta!

Avustralya'da Ağustos sonundan beri devam eden yangınlar, başken Canberra'yı tehdit ediyor. Şehirde "acil durum" ilan edildi.

DÜNYA 31.01.2020, 11:57
Avustralya yangınları başkente 20 dakika uzaklıkta!

5 aydır kontrol altına alınamayan yangınlar, Avustralya'yı küle çeviriyor. Ülkedeki son 20 yılın en kötü felaketi olan yangınlar, hızla başkent Canberra'ya doğru ilerlemeye başladı.

Acil durum, itfaiyeye ek kaynak ve yetki sağlayacak

Avustralya Başkent Bölgesi (ACT) yetkilileri, yangının tehlikeli bir şekilde şehre yaklaşması yüzünden şehirde "acil durum" ilan edildiğini açıkladı. Şehrin banliyölerindeki halka da muhtemel tahliyeler için hazırlıklı olmaları için çağrıda bulunuldu. İtfaiyeye ek kaynak ve yetki sağlayan acil durum, "Canberra risk altında olduğu sürece" devam edecek.

Barr, yangınların "kontrol edilemez" olabileceğini söyledi

Eyalet Başbakanı Andrew Barr, yangınlar hakkında "ACT, 2003'teki yıkıcı yangınlardan bu yana en kötü orman yangını tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor. ACT hükümeti için şu anda yangın tehdidinden daha öncelikli bir hiçbir şey yok" diye konuştu. Barr, bölgedeki sıcaklığın 40 dereceyi bulduğunu ve rüzgarın şiddetli olması yüzünden alevlerin daha da güçlendiğini belirtti. Eyalet Başbakanı, şiddetli rüzgarlar yüzünden yangınların "kontrol edilemez hale gelebileceğini" ifade etti.

ACT Başbakanı Barr, bölgedeki en büyük ve tehlikeli yangının başkentteki parlamento binasına sadece 20 dakika uzaklıktaki Tuggeranong bölgesinde bulunduğunu da vurguladı.

Yangınlarda ne oldu?

2003 yılında çıkan yangınlarda başkent Canberra'da 4 kişi hayatını kaybetmişti, 500 kişi ise yaralanmıştı. Yangınlarda 470 ev de büyük zarar görmüştü. 5 aydır süren yangınlarda ise şu ana kadar enaz 33 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken binlerce ev ise yangında kül oldu. Ülkede 1 milyar hayvanın hayatını kaybettiği belirtilirken 11 milyon hektar alan da yangın yüzünden küle döndü.

Yorumlar (0)